Bliv inspireret

Violrod, rav og ondt for tænder

Efter juleindlægget forleden, hvor jeg nævnte tørret violrod, spurgte en af jer om violrod stadig var noget, man gav til børn med ondt for tænder ? Og jo, det gjorde man før i tiden, men om det stadig bruges, tjahh tilsyneladende. Så hermed lidt om violrod, rav og ondt for tænder!

Den første søgning på ‘violrod’ kastede mig lige ind til butikken Askeladen i Aarhus. Det vakte minder, for det var der jeg engang købte lanolingarn til strikkede blebukser til mine babyer. Mine små søde børn er helt uformelige på nogle af babybillederne, fordi de har stofble og tykke økologiske uldbukser på. Men smart det var det, for lanolinen i ulden gjorde strikbukserne vandtætte. Når babyen tissede, gik urinen i forbindelse med lanolinen. Det dannede et sæbestof, der holdt uldbukserne friske og velduftende, uden vask! Det skønneste naturlige retro hokus pokus …

Nå men, naturlig hokus pokus var der osse lidt af, da jeg ringede til Askeladen for at spørge til violrod. Rikke som jeg talte med, havde nemlig et endnu bedre forslag til lindring af ømme babygummer, end at gumle violrod. Hun foreslog, at give barnet en ravkæde på, for som hun sagde, så er rav smertestillende. Det vidste de gamle … mere om det lige om lidt.

Rikke bekræftede at violrod blev solgt som et stykke tørret natur, der ved gumling frigiver et bitterstof, der virker dulmende på ømme babygummer.
Et bitterstof, jamen kan babyer li’ det ? Ja sagde Rikke – det bitre er en god modvægt til modermælkens søde smag og det ka’ små børn godt li’. Samtidig giver violroden tyggemodstand til de kløende gummer.

violrod

Overvejer du at købe en violrod til dit barn, er der nogle instrukser for brug, bla. om hygiejne og om hvor længe baby må gumle. Det følger med på skrift, når du anskaffer violroden.

Violrod har iøvrigt ikke andet med violer at gøre end duften, roden kommer fra en irisart. Violrod er velbeskrevet i folkemedicinen og er en brugt ingrediens i parfumer og cremer – og i gin ;-).

Og så tilbage til ravkæderne. Rav er osse beskrevet i folkemedicinen – og bliver ligeledes anvendt i cremer. Før i tiden mente man, at rav havde helbredende ‘evner’ og kunne holde det onde væk. Min farmor havde altid ravkæde på – eller ravkrans som hun sagde. Hun var af den inderlige overbevisning, at rav varmer og derfor hjalp mod gigt.

Modsat violroden skal barnet ikke tygge på ravet, men have kæden på, mod nøgen hud.

violrod-rav-og-maelketaender

Når det opleves at en ravkæde om halsen, håndleddet eller anklen, kan lindre smerter, handler det måske netop om varme, i hvertfald indirekte. Det siges, at når rav kommer i kontakt med varm hud udskiller det ravsyre, som absorberes gennem huden og øger blodgennemstrømningen i kroppens væv. Øget blodgennemstrømning virker varmende, afslappende og smertelindrende, men om det er den proces der sker, når du giver dit barn en ravkæde på, skal jeg ikke kunne sige.

Nu kunne det jo med al mulig ret hævdes, at små børn ikke skal ha’ noget rundt om halsen pga. kvælningsfare – så det er VIGTIGT, at det er en ravkæde som er special fremstillet til små børn. På børnekæderne er låsen nemlig designet til at springe op ved modstand. Nederst får du 2 link til steder du kan købe sikre ravkæder beregnet til små børn.

For sjov spurgte jeg på Instagram og Facebook om nogen havde erfaring med ravkæderne – der kom mange svar, alle positive. Et par stykker af dem kan du se her :

 

Astrid : Vi fik anbefalet ravkæden, da vores yngste begyndte at pylre ved tandfrembrud. Så fik hun den bare konsekvent på, og så mærkede vi faktisk ikke ret meget til tandfrembruddene. Nogle gange glemte jeg at give hende den på i dagpleje, og de voksne kunne mærke det på hende, når jeg havde glemt det. Hun blev mere pylret og sov dårligere uden. Vi valgte at bruge ravkæden, fordi vi tænkte, at det ikke kunne skade, og den kostede jo kun knap 200 kr., så hvorfor ikke. Og det var virkelig en god idé for vores datter! Det var især fra 6-12 mdr vi brugte den, da hun fik de fleste tænder i den periode.

Ditte : Min datter har altid kæden på. Jeg læste om det, da hendes to første tænder var på vej, hun var enormt plaget af det.Hun er sådan et barn der bare er blevet ammet om natten og så har hun sovet videre. Men da tænderne var på vej vågnede hun, græd og kløede sig i munden med hænderne og var også ked af det om dagen. Det stod på nogle dage, før vi fik kæden. Allerede første nat med kæden på var hun stoppet med at være ked det. Hun har indtil videre fået 12 tænder, vi har ikke mærket noget til det, siden kæden kom på

Sarah : Vi fik en ravkæde af min familie fra New Zealand hvor man mener rav er smertelindrende og min dreng fik den på fra han var ca. 2 mdr. Herhjemme har tandfrembrud aldrig været et emne. Faktisk opdagede vi det først når tænderne var brudt frem. Han er 2.3 år nu og går stadig med sin halskæde dagligt og han sover faktisk osse med den.

Tak til Ditte, Adelisa og Sarah for lån af skønne børnebilleder 

Her kan du købe ravkæder til babyer

Askeladen.dk

Babynature.dk

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply