Bliv inspireret

Vinter, vår og vitaminer

Da jeg skrev det her indlæg, var det Valborgsnat  – natten til 1.maj. Fra hedensk tid, den nat hvor der blev tændt bål på høje og i skovbryn, for at fejre overgangen mellem vinter og vår. Valborgsnat var i tidernes morgen også en frugtbarhedsfest og det sagdes, at kun få af de piger der gik i skoven den nat, vendte hjem med æren i behold….nå nå!

Da solen stod op 1.maj var denne vinter uigenkaldeligt forbi og du skal vide, at hvis du nåede at vaske dit ansigt i morgenduggen Valborgsmorgen så ville din hud være forblevet smuk livet ud….meeen da det nu er for sent med den morgendug, kan du istedet spise klosterurten bibernelle, om hvilken dette indlæg handler!

Her får du et billede af frisk Valborgsmorgen-dug på den bibernelle, jeg såede sidste år ved den her tid.
Sår du bibernelle i din have, altankasse eller i potter på terrassen, så har du C-vitaminer en masse og C-vitaminer er essentielle både for frugtbarhed og smuk og spændstig hud. Urten virker således forebyggende på både strækmærker og rynker… og holder børnene fri af forkølelse.

bibernelle2

Bibernelle er en gammel lægeurt fra klosterhaverne og altså ikke spor hedensk men i sandhed særdeles frugtbar alligevel. Munkene brugte den som blodrensende middel og det er jo da, en ikke uvæsenlig egenskab men bibernelles helt store værdi ligger nu i, at den kan stå vinteren over og holde dig med frisk sprødt grønt på et tidspunkt hvor der ikke er andet i urtehaven. I streng frost lægger bibernellen sig ned, men strutter straks igen ved mildere grader.

bibernelle 1

Smagen er let agurkeagtig og derfor er den god både i salatskålen, i sandwiches og som pynt i midsommerbowlen. Den kan også indgå i pesto og i grønne smoothies, hvis du altså ikke har noget imod, at de smager meget sundt.

bibernelle sandwiches

Engelske 5-o’clock tea agurkesandwiches med et twist – glutenfrit brød, smurt med Philadelfia og lagt sammen med bibernelle og tynde skiver frisk agurk.  

Så, SÅ den nu – så har du bibernelle til sommerdrinken om et par måneder – og til salatskålen og madpakkerne hele vinteren. Til næste sommer vil den blomstre med særprægede røde blomster som kan bruges i buketter. Bibernelle gror villigt og faktisk har jeg læst, at den er en yndet urt til jordforbedring på markerne, fordi den gør jorden fed og frugtbar 😉

En tid til at høste og en tid til at så – læs om dengang bibernellen kom i jorden her 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply