Bliv inspireret

Vingård ved Vadehavet

Måske er det ikke lige vinmarker man forventer at se, når man netop har passeret Ribe med ganske få kilometer og det i øvrigt er en småvåd og kølig forårsdag i marts.
Men tæt på landsbyen Vester Vedsted gemmer der sig faktisk en lille familiedrevet vingård ved Vadehavet. Den besøgte min veninde og jeg i sidste uge.

Vingården er et familieforetagende drevet af 2  og på sigt måske 3 generationer – alleryngste skud på stammen sov i barnevognen midt i vinmarken da vi var på besøg.
Vinbonden hedder Poul og har 3500 vinstokke, der dyrkes med bæredygtig omtanke på miljøet dvs. sorterne er svamperesistente og ukrudtsbekæmpelsen består i, at der sås et tæppe af kløver mellem rækkerne. Den første vinproduktion skulle være klar her i foråret 2015.

vinmark

På vingården tilbydes rundvisning i vineriet – og jeg lover, at når jeg har været med til det og druerne hænger i tunge solmodne klaser  – så skal I få en opdatering med billede af  grønne vinmarker 😉

Til vingården hører en skøn lille café. Det er svigersønnen, franske Jérôme der står for cafeen. Han fortalte os, at der ikke er nogen fast menu men at de retter der serveres, er tilpasset årstiden og så vidt muligt fremstilles af økologiske – og allerhelst lokale råvarer. F.ex marsklam og økologisk skovgris.

cafeen1
Lokalt eller ej – man glemmer sikkert helt, at man befinder sig i det sydvestjyske, når man har munden fuld af Quiche Loraines, bagt efter en gammel opskrift fra Jérômes tipoldemors café i Vogeserne og der tales fransk i køkkenet.

cafe vingård

Fra  loft til gulv i cafeen  findes forskellige økologiske produkter som lavendelgele, urtesnaps, chutneys og marmelader som mestendels er fremstillet på egnen – og nogle endda på stedet, feks. kan man købe de fineste natursæber håndlavet på vingården.

Billedet herunder, er taget sekundet inden min veninde Krista og jeg med stor fryd angreb den glutenfrie fragilitekage. Fragilité betyder noget i retning af skøbelig på fransk – men med mokkacreme i ‘lag på lag style’ var skrøbeligheden godt afstivet 😉

krista

Er du kaffe-aficionado, skal du vide at kaffen vi fik serveret hedder ’Amaro Gayo’. Det er en økologisk kaffe med en nærmest ‘frisk’ og citrusagtig smag. Kaffen er dyrket af den eneste kvindelige kaffefarmer i Etiopien, Asnakech Thomas. Selve ristningen foregår lokalt, idet råkaffen importeres og ristes på mikroristeriet ‘Marsk Kaffe’ der ligger ved Ribe. Fantastisk!

Da vi spurgte til hvilke vinstokke og druesorter, der kunne trives frilands i det sydvestjyske klima, fik vi forklaret, at det kunne vi se på deres specialfremstillede ’Synstavle’:

synstavle

Billedet herunder er fra Vingårdens hjemmeside. Sort Sol over vinmarkerne – for os et fantastisk syn, for vinavleren et af naturens luner, som kræver net for at beskytte druerne mod grådige stæreflokke.

sort sol

Du hører mere når jeg har været til vingårdsbrunch, kaffesmagning og rundvisning i vineriet 🙂

Vingårdens hjemmeside finder du her

Læs mere om kaffen Amaro Gayo og Etiopiens eneste kvindelige kaffedyrker her

Om mikroristeriet Marskkaffe læs her

Kh. Helle

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Kirsten Thostrup april 29, 2016 at 5:25 am

    Fin beretning om vingården vvv.
    Har du siden sidste besøg smagt deres brunch? Ellers må du afsted. Det er så lækkert. Jeg var der for godt et år siden, og Jerome gik dengang rund med yngstemand i en sele på maven, mens han serverede for os. Jeromes kone var i køkkenet og bagte de lækreste boller og da vi roste maden og bollerne især, kom hun med opskriften til os. Den hyggeligste familiedrevne cafe/restaurant/butik man kan forestille sig.
    Bollerne er ofte blevet bagt her, når mine store unger kommer hjem på weekendbesøg.

    • Reply Helle Broch Nielsen april 29, 2016 at 2:48 pm

      Hej Kirsten – tusind tak for din kommentar. Nej brunch’en har jeg endnu tilgode, men glæder mig til at opleve vingårdsstemningen igen, det er et pragtfuldt sted. Jeg ‘prikker’ lige til Marie så hun kan læse din gode kommentar 🙂

    Leave a Reply