Bliv inspireret, Opskrifter

Vesterhavet

Suset og bruset fra Vesterhavet –  og klitlandskabet  herude mod vest,  gør sindet roligt …
vesterhav nedgang til stranden

‘Men vesterhavet kan osse blæse os igang’ – sagde min søde nabo Hanne. Hun syntes vi skulle ha’ en ‘hjertestarter’ – og skruede godt op for den her:

Tak for inspirationen, Hanne 🙂
Og ja selvom man er født på østkysten – så er Vesterhavet  noget særligt…

Min absolutte yndlingsstrand er Grærup Strand. Hvis du står midt på stranden en sommerdag og kigger mod syd, kan du se masser af biler og menneskeskygger flimre langt, langt ude i soldisen…det du øjner derude er Vejers Strand. Kigger du nordpå er det samme tilfældet på Børsmose Strand – men Grærup er fredeligt, for her kan du ikke køre bilen ned på stranden, men skal trave ad sandstier gennem klitterne. Det er dejligt for så kan du kigge ind til harerne på vejen….

vesterhav klit 2

Badestranden i Grærup er skøn men havet er lige så vildt og uregerligt som på resten af vestkysten. Børnene har igen og igen fået indprentet baderådet fra den børnesang, der hver sommerferie var i TV da de var små : ’når vandet når til navlen skal du stoppe, gå altid kun til navlen så vend om’.

vesterhav jordemoderlounge

I klitlandskabet gror havtorn og lyng – og jomfru Marias Sengehalm.  Alle 3 er suveræne snapseurter – men det er jo ikke noget at lægge op på en jordemoderblog – så her er et par uskyldsrene ideer…

Havtorn-sirup
Havtornens bær er knaldorange og  har et fantastisk højt indhold af  c-vitamin i frisk udgave. C-vitamin er flygtigt så hvor meget der er tilbage når bærrene er kogt til sirup, ved jeg ikke…men den syrligt søde smag er vidunderlig. Hæld siruppen i smothies eller over yoghurt, is eller kage…

Havtorn - jordemoderlounge

Opskrift:

  • 2 dl. havtorn
  • 2 dl. sukker
  • 1 dl. vand

Skyl bærrene – der sidder tit noget fnuller på, som kan give uklar sirup.
Put alt i en gryde og lad det koge stille til siruppen tykner let. Skum siruppen undervejs.
Sluk og lad det trække i en time før du sier bærrene fra.
Hæld på en lille flaske, så det er let at dosere.
Det her er en ganske lille portion – men du kan bare gange op, hvis du har orket at plukke mange bær fra de stikkende buske.

Hvis havtornen har fået frost bliver bærrene sødere – de er ubeskriveligt sure nemlig.

Lyng- the
Hedelyngen blomstrer flot og lilla her i august.
Fra gammel tid har lyng  været brugt til utallige formål. Vikingerne bryggede øl på lyng og hedegårdene var beklædt med lyngtørv og det blev brugt som strøelse i staldene. Lyng er osse forbundet med masser af overtro – fx holdt det heksene ude af køkkenet, at brænde lyngris foran ovnen…..der står altså ikke lyn-gris men lyng-ris 😉

Lyng kan bruges til the:
Rasp blomsterne af lyngriset og lad dem tørre. Drys lidt af blomsterne i din almindelige teblanding. Det ser fint ud og giver en let sødlig smag. Lyng indeholder stoffet  ericodin der virker desinficerende – så ren lyng- the kan bruges til at vaske skrabede børneknæ af med.

lyng til te

Jomfru Marias sengehalm
Hedder osse Gul Snerre – og dufter sødt og rigtig dansk sommeragtigt.
Før i tiden sagde man, at  hvis man fyldte sit pudevår med urten fik man lette og uskyldige drømme…og så vidt jeg husker er det ikke det lette og ubekymrede, der præger gravide drømme…så måske et forsøg værd!

jomfru Marias sengehalm

Det siges at Jomfru Maria lagde gul snerre i krybben hos det lille Jesus barn – deraf navnet…

Sweet dreams 🙂

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply