Bliv inspireret, Inspiration

Turist i Kabul

Foråret 2005 tog jeg til Kabul i Afghanistan – som turist. 

Turist i Kabul – jordemoderlounge

Min datter var på det tidspunkt ved at uddanne sig til antropolog og havde boet i Kabul i ½ år. Jeg husker tydeligt den dag hun ringede og fortalte, at hun planlagde at tage til det krigshærgede land for at hjælpe i et børneprojekt. Jeg fik mildt sagt et chok og forsøgte vist også at forbyde hende det. Tre måneder senere tog jeg selv af sted!

Maise med børn

Afghanistan kender vi kun fra krig, krig og atter krig – og det er da også som om jeg slet ikke kan se hvad jeg ser da jeg lander i Kabul. Som om hjernen ikke helt kan fortolke synsindtrykkene og fortælle mig hvad der er omkring mig, fordi alting er så fremmed og så ødelagt.
Men midt i al sønderskudtheden, lever civilbefolkningen og forsøger at skabe sig en hverdag. På det tidspunkt for 9 år siden hersker der en forsigtig optimisme og spirende håb om en fredeligere fremtid.

Kabul

kids and I

Da min hjerne og mine øjne har vænnet sig til anderledesheden og min sjæl har indhentet mig, bruger jeg mindre energi på at være vagtsom. For mig  bliver det, det hverdagslige og livet for kvinder og børn, der bliver fokuspunktet i den tid jeg er i Afghanistan. Min datter har lært sig det lokale sprog Farsi, så vi kan kommunikere lidt til husbehov. Vi er hyllet i slør og kommer forholdsvis let i kontakt med de lokale kvinder. De er meget nysgerrige efter, at vide hvor vi kommer fra og hvorfor vi er kommet til deres hårdtprøvede land. De vil gerne byde os velkommen – men ikke så gerne fotograferes….det har været forbudt så længe.

BB

Da jeg vender hjem, er det med både ufatteligt smertelige historier –  og  varme menneskelige oplevelser i bagagen. Pige

I en tryg dansk hverdag er det uden for al fatteevne, at forestille sig, at noget af det vigtigste at lære små afghanske børn der intet har, er at de aldrig må samle legetøj eller slik op fra markerne da det kan være maskerede bomber.

En virkelighed ingen børn burde opleve – og alligevel vinker de. Værs’go at nyde de varme smil – de er til dig 🙂skolepiger

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply katrine januar 11, 2014 at 7:04 pm

  Fiint!

 • Reply Vibe Kjaedegaard marts 8, 2016 at 9:54 pm

  Sikke nogle fantastiske billeder og indtryk. Jeg ville elske at høre meget mere. Det er så vældig interessant. Dejligt at du fik den oplevelse med, det er jo ikke lige der man først overvejer at tage hen på ferie.

  • Reply Helle Broch Nielsen marts 13, 2016 at 12:57 pm

   Tak Vibe … dejligt du har læst med og kan li’ det. Det var en meget overvældende oplevelse – men ville – som du skriver – ikke være den foruden. Kh.Helle

  Leave a Reply