Bliv inspireret, Inspiration

Traditionen tro – eller utro ?

Traditionelt er det tid for NYTÅRSFORSÆT. Altså at skrive det man ‘sætter sig for’ at gøre fremover.
Men du ku’ jo osse være traditionen utro – og istedet skrive om det der allerede er ! Om alle de små almindeligheder der fylder din verden – og som du ville mangle hvis de ikke længere fandtes. 

spor i sneDen idé har jeg fra en fransk antropolog der hedder Francoise Heritier. Hun  har skrevet den mest charmerede bog om de små hændelser, der på godt og ondt krydrer vores tilværelse.
Bogen består helt atypisk af opremsninger af små hverdags situationer, sanseindtryk og anskuelser – lige fra ængstelser i barndommen til glæden ved, at se lagnerne tørre i sommervinden eller pludselig igen at huske duften af sin bedstemor. Al det ‘ekstra’ vi alle sammen oplever – hvis vi altså har øje for det! Francoise Heritier kalder disse små oplevelser for LIVETS SALT.

Jeg har taget metoden til mig. Nogen gange nøjes jeg med, at tænke mine små ‘ekstra‘  inde i hovedet – andre gange skriver jeg dem ned på papir – og altid i hånden. Hvorfor det skal være med håndskrift, ved du hvis du har læst indlægget om Ønskesedler her på bloggen.
Faktisk er det fuldstændig vanedannende, at skrive sådan en hymne til sit eget liv. Ganske enkelt, at tænke på alle de ting man vil savne når de ikke længere er mulige :

…at gå på bare fødder i sneen, at kunne høre græshopperne, at snakke med barndomsveninden hele natten, at tabe et glas rødbeder på køkkengulvet og grine højt over det ikke gik i stykker, at tale i telefon med de små og høre dem sige ingenting, at besøge sin mor og røres over, at hun igen i år har sat de kluntede nisser frem jeg syede i 1.klasse…

Nu er det jo ikke nogen hemmelighed, at jeg tænder på ord og lange slanke sætninger 😉 men faktisk har jeg også med held brugt ’opremsnings-metoden’ sammen med gravide i min konsultation.
Helt naturligt kommer der nemlig et tidspunkt i graviditeten hvor man ikke ORKER mere. Terminsdatoen er overskredet og krop og sind trænger til at få født – og det i en sådan grad, at alt drejer sig om at få det OVERSTÅET!
Men tænk lige…hvad er det der gør det værd at være gravid lige nu – og som du vil mindes – og måske savne bagefter?

Da jeg ville skrive dette indlæg ringede jeg til en af ’mine’ tidligere gravide og spurgte om hun stadig havde sin liste. Det havde hun –  og gav mig lov til at gengive den her:

….at mærke en lille fod gennem maveskindet, at fornemme nogen hikke indeni, at sige nej tak til familiemiddag med god samvittighed, at gå tidligt i seng, at få at vide man er smukt gravid, at forstille sig barnets stemme, at læse navnebogen forfra og bagfra – og grine af de skøreste, at lade tårerne få frit løb under TV-avisen, at have kavalergang, at tænke på sin mors gryderetter og få kvalme ….

Jordemoder Lounge ønsker dig godt nytår
…..at blogge, at få flere subscribers, at ærgre sig over slåfejl efter indlægget er udgivet, at komme i tanke om nye interessante emner, at gå alt for sent i seng, at frygte webserveren går ned, at bombardere sin dygtige og tålmodige  webekspert med silly questions, at blive glad når nogen gider dele eller kommentere ens indlæg……
På gensyn i 2014 🙂

Bogen hedder Livets Salt og er skrevet af Francoise Heritier. Udgivet på forlaget Peoples Press

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Susy Grundahl december 29, 2013 at 10:10 am

  Jeg skriver altid nytårsforsæt, men i år vil jeg skrive min første hymne.
  Tak, Helle for minde mig om alle de små ting jeg vil savne, hvis de ikke var i mit liv.
  Godt nytår

 • Reply Stine december 29, 2013 at 4:03 pm

  Kloge ord, Helle. Tror måske, at jeg også kunne “komme til” at bruge din opremsningsmetode til de gravide i kons’en 😉 Rigtig Godt Nytår til dig og dine kære…
  Kh. Stine

  • Reply Helle Broch Nielsen december 29, 2013 at 5:18 pm

   Det skal du endelig gøre Stine….gode ideer er til for at blive brugt 🙂 Tak for kommentaren og godt nytår til jer osse…

 • Reply Venindetur i Paris - Susy Grundahl maj 17, 2014 at 5:30 pm

  […] En pariser hymne kunne lyde sådan her: at have venindetid, at få fly-propper i ørene så man kan mærke lettelsen når de bliver presset ud igen, duften af varme crossanter, glædes over den manglende stedsans, som fører os til nye steder, vi ikke vidste vi skulle se,  at se en lille gråspurv sidde ved bordet for at få lidt baguette, at se det smukke i et par nye Chanel sko med strømper, som kun klæder en ung kvinde, at synge med på en fransk melodi, uden at kunne fransk, at grine højt når det er mest upassende, pariserregn, nyde duften af rosenblade, at blive kaldt madame og at høre lyden af Paris. Jeg kunne lave et helt blogindlæg om livets salt, men den er allerede blevet for lang. Prøv det selv!  Du kan læse mere om bogen på Helles blog på jordemoderlounge.dk […]

  • Reply Helle Broch Nielsen maj 17, 2014 at 6:31 pm

   …og ikke mindst, at blogge om Paris og opleve det hele een gang til 🙂

  Leave a Reply