Terminsberegner

Ved hjælp af den terminsberegner, du finder nederst på denne side kan du finde din terminsdato. Du skal indtaste datoen for sidste menstruations 1. dag i den første kolonne. I næste kolonne taster du længden på din cyklus, altså det antal dage der gennemsnitlig går mellem dine menstruationer  – f.ex. 28. dage. Tryk herefter submit – og datoen fremkommer.

Beregningen sker via en simpel regneregel kaldet Naegels regel. Den første terminsdato du får hos lægen, er osse fundet efter Naegels principper. Regnemetoden er mest nøjagtig hvis du har en regelmæssig cyklus. Når du er til din første scanning fastsættes en ultralydsbestemt terminsdato, beroende på målinger af fosteret. Det kan godt rykke Naegelsterminen frem eller tilbage med nogle dage. Den ultralydsfastsatte terminsdato er den der bliver anvendt når gestationsalderen – altså hvor langt du er i graviditeten – herefter skal beregnes. Terminsdatoen er en forventet cirkadato og fødslen er et naturligt, biologisk fænomen som ikke sådan lader sig skematisere – så begge metoder er nogenlunde lige nøjagtige eller unøjagtige.

Billedet herover er af en ‘jordemodertrille’ eller et ‘jordemoderhjul’. Et lavpraktisk redskab for jordemoderen til hurtigt, at udregne hvor mange uger og dage, du er henne.

Læs også min artikel om 10 tegn på at fødslen nærmer sig og find alle mine indlæg om jordemoderi her.