Bliv inspireret, Opskrifter

Sundhed fra savannen & te af Moringa

På den vestafrikanske savanne under den brændende sol og med lange tørkeperioder, vokser træer med nærmest guddommelig indvirkning på sundhed og skønhed.
Hvis du følger med på bloggen ved du, at jeg for 5 år siden arbejdede på en lille fødeklinik i Vestafrika. Det skal du nu ikke høre mere om, men derimod om naturens rige gaver fra baobabtræet, karitètræet  og moringatræet. Ren sundhed fra savannen…

Baobab
Et par kilometer fra det fattige kvarter, hvor jeg arbejdede, lå en lille indbydende cafe.
Cafeen var ejet af en marrokaner – og indrømmet, det var her under et svalende tag af grønne blade og ved et bord dækket med hvid dug og stivede servietter, at jeg hentede kræfterne til at møde den barske afrikanske virkelighed på fødeklinikken.

baobab - jordemoderlounge

På cafeen fik vi den lækreste baobabjuice og hvis strømmen ellers ikke var gået, kunne vi  få  små tykke, lækre afrikanske baobabpandekager. Dem får du opskriften på senere i indlægget.
Baobab er i vesten udråbt til, at være en såkaldt superfruit og bliver hyldet for sine egenskaber til optimering af sundhed og skønhed. Mange steder i Afrika er baobabfrugten en del af den daglige kost. Baobab er meget vitamin og mineralrig, smækfyldt med antioxidanter og med et højt indhold af  B vitaminer, calcium og jern. Vitaminer og mineraler sidder i frugtkødet, mens frøene indeni frugten har et højt indhold af sunde fedtsyrer.

baobabpandekager - jordemoderloungeSmå tykke baobabpandekager – serveret med mangofrugt, agavesirup og revet citronskal.

Karité
Det er osse sunde fedtsyrer, der gør Karitètræets nødder eftertragtede. Af nøddernes olie fremstilles nemlig en vidunderlig mørk cremefarvet, smøragtig substans, der gør huden silkeblød. Karité er specielt egnet til moden hud pga sine anti-age stoffer, men har også antiseptiske og lægende egenskaber og kan derfor med godt resultat bruges til problemhud.

shea - jordemoderlounge

Jeg havde karitésmør med hjem fra Afrika i ren form. Et højt indhold af E-vitamin giver smørret en lang holdbarhed.
Herhjemme kaldes karité for sheabutter og findes i en del cremer. Som regel er shea dog kun tilsat i mindre mængde men kan du finde en creme med højt sheabutterindhold, vil det være guf for din hud, ikke mindst for dit gravide maveskind.

Moringa
Ude i verden kaldes moringa for mirakeltræet og stort set alle dele af træet,  fra blomster til blade, bruges til fremstilling af eftertragtede kosttilskud. Der er skrevet videnskabelige afhandlinger om Moringa, der vurderes at kunne afhjælpe alt fra underernæring til alderssvækkelse og vestlige livstilssygdomme.

Sjovt nok er der faktisk osse skrevet en Ph.d.-afhandling på Københavns Universitets Institut for Veterinær mikrobiologi med økonomisk støtte fra EU, om hvordan moringa kan bruges til vandrensning i tropiske områder.

moringa - jordemoderlounge

Moringa indeholder efter sigende omkring 90 forskellige næringsstoffer, herunder stort set alle kendte vitaminer og mineraler samt en mængde anti-age og antiinflammatoriske stoffer. Som noget ret sjældent indenfor planteriget, indeholder træets blade samtlige essentielle aminosyrer.

Ifølge National Geografic indeholder tørret moringa gram for gram

25 × mere jern end spinat
17 × mere kalcium end mælk
15 × mere kalium end banan
10 × mere A-vitamin end gulerod
9 × mere protein end yoghurt

Moringa produkter er lette at købe i udlandet og på udenlandske hjemmesider – men i modsætning til baobab,  tror jeg ikke moringa forhandles til indtagelse i Danmark (ret mig hvis jeg tager fejl). Dette er sandsynligvis fordi produktet ikke er undersøgt nok – eller slet ikke er undersøgt. Danmark har meget strikse regler for forhandling af kosttilskud, hvilket jo i og for sig er betryggende.

Både DTU og fødevarestyrelsen har udfærdiget en såkaldt drogeliste, hvor man kan se en lang række planters indholdstoffer, med bemærkninger om toxiologi og angivelse af helbredsmæssige indvirkninger.
På den danske drogeliste har jeg ikke kunnet finde moringa, til gengæld  fandt jeg den på en europæisk drogeliste, hvor der var advarsel mod barken på træets rod, fordi det ved indtagelse kunne virke som antikonception!

I sandhed et træ der lever op til betegnelsen ”multipurpose tree”.

Moringa fås som pulver der kan puttes i smoothies – eller bruges til de lækreste romkugler. Se link allernederst.

moringa te - jordemoderlounge 1

Jeg nyder min udenlandsk indkøbte moringa te med stort behag – og afventer den dag, den danske helsebranche får øjnene op for moringaen og den bliver den nye lysende stjerne på helsehimlen ;-).

Selvfølgelig kan man med nogen ret hævde, at vi i Danmark har bedst af afgrøder, der har voset i vores egen natur og det er jeg helt enig i – dog dybt nedarvet i vore gener ligger erindringen om vores oprindelse – og alt tyder på at menneskehedens vugge stod på den afrikanske savanne…så deeet..

For en god ordens skyld skal det nævnes, at Sundhedstyrelsen fraråder gravide kvinder, at indtage kosttilskud udover multivitamin, jern og folinsyre samt  D-vitamin i vinterhalvåret og calcium hvis du ikke spiser mejeriprodukter !!

Og så en opskrift på ægte afrikanske overlækre baobab pandekager:
Da jeg bad om opskriften gjorde ejeren af cafeen meget ud af, at fortælle at æggene skulle være hønseæg – jeg ved ikke om han tænkte, at  jeg kunne finde på at bruge  strudseæg  😉

 • 2 hønseæg
 • 1 stor moden banan
 • ½ dl. kokosmælk
 • 1 dl. mel  – jeg bruger mandelmel
 • 1 spsk. baobab pulver – prøv at googgle det – det fås på flere danske hjemmesider!
 • 1 spsk cacaopulver
 • 1 tsk. bagepulver
 • et nip salt
 • smør eller kokosolie til stegning

Æg og banan moses grundigt sammen. Tilsæt øvrige ingredienser. Pisk grundigt og varm panden med fedtstof  op.
Når du bager baobabpandekager skal du være tålmodig og forestille dig på bedste afrikanske maner, at du har al den tid i verden du skal bruge. Pandekagerne kan nemlig bedst lide at stå og ‘sætte’ sig på panden, så de langsomt og ved lav varme, bliver klar til at vende.

Serveres med agavesirup, revet citronskal og stykker af mango – eller anden frugt.
Ren sundhed fra savannen.

Afrika - jordemoderloungeHver dag købte vi frugt og grønt hos kvinden her.
Afrika er rig på vidunderlige naturprodukter men desværre kommer udvinding og produktion, kun sjældent landets fattige befolkning til gode. 
Kig efter fairtrade mærket, hvis du køber afrikansk.

Har du lyst at læse om mit arbejde på fødeklinikken finder du indlægget her

Ps: Idag , 2 år efter jeg skrev om Moringa – kom mirakelpulveret endelig til DK – du kan få det her 

Romkugler med Moringa laver du sådan her

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Madame september 29, 2014 at 4:31 pm

  Spændende at læse! Det må have været en enestående oplevelse at arbejde og bo i Afrika – lære så meget nyt som fx at lave baobab pandekager.

  • Reply Helle Broch Nielsen september 30, 2014 at 8:54 am

   Nogle gange er det faktisk osse helt uvirkeligt at tænke tilbage på 🙂 Er rigtig glad for du læser med. Knus fra Helle

 • Reply Jonna Vogel september 20, 2015 at 7:24 pm

  Kære Helle,
  Tak for dine fine indlæg om afrikansk mad. Jeg ledte efter Info om Baobab, og fandt herved din webside. Jeg kan informere dig om, at man præcis nu, kan finde Moringa som the i helsekosten, i hvert fald den jeg arbejder i, men det er sikkert en af de første butikker, som forsøger sig med Teen, da den er virkelig dyr. Hvis du er interesseret i forhandlerens navn eller butikkens, så skriv endelig, og jeg videreleverer information.
  Tak for den skønne pandekager opskrift, jeg vil købe pulveret i morgen, og kaste mig ud i forsøget 🙂
  solskin fra
  Jonna Vogel
  klassisk homøopat

  • Reply Helle Broch Nielsen september 20, 2015 at 7:31 pm

   Hej Jonna – tusind tak for din besked. Vil supergerne vide hvor jeg kan købe Moringa teen – så sig endelig frem 🙂 Kh. Helle

  Leave a Reply