Bliv inspireret

Sæson for skilsmisser

Velkommen tilbage fra ferie – holdt dit parforhold til det?
Ferien er ved at være slut for de flestes vedkommende og vi er vendt tilbage til hverdagen med sind og krop fyldt op med sol, sommer, kærlighed og skønne ferieminder med familien….eller er vi ?  Måske kneb det lidt med det, for statistisk set er august og september sæson for skilsmisser.

August -jordemoderlounge

Børnefamiliers travle hverdag med at hente og bringe børn i institution, smøre madpakker, lave mad i ulvetimen og forsøge at få trætte børn til at sove i ordentlig tid før en ny tidligt-op-dag, er ikke det, der får familierne til at krakelere. Ikke direkte i hvert fald – men pusterummet fra arbejde og hverdagsræs får måske lige sat luppen på al det, der ikke fungerer i relationen.
Ifølge skilsmisseeksperter boomer antallet af opløste ægteskaber og brudte parforhold nemlig ofte efter perioder med fridage og ferier, hvor der netop har været mere tid til hinanden end i en travl hverdag.

En stor del af opløste familier har børn under skolealderen og en nyere amerikansk undersøgelse viser, at netop børn i vuggestue og børnehavealderen har allersværest ved, at komme sig over brud i familien. Familieforskere forklarer dette med det lille barns manglende evne til sprogligt, at bearbejde sin sorg og give udtryk for sit behov for forældrenes hjælp.

lillegub.bogcover.kvadrat

Dette har Dorte Lytje sat et fint fokus på. Dorte er udover andre spændende professioner, skilsmisseterapeut og har med både faglig ballast og personlig erfaring, skrevet den fineste lille højtlæsningsbog om den lille Gub, hvis forældre skal skilles. Bogen er tænkt som hjælp til forældre, der står i den vanskelige situation det er – midt i egen sorg og frustration – at få øje på – og rumme det lille barns mere eller mindre tydelige reaktioner på den ændrede livssituation – og få snakket med barnet om det.

Bogen er illustreret af Eva Ehler og hendes tegninger går lige til hjertet. Et af de vigtigste budskaber til barnet er,at det er skabt i kærlighed og vil vedblive at være lige så elsket som altid. Andre billeder visualiserer barnets følelser, f.eks. ked-ad-det-heden og vreden, gengivet i tegningerne med en for børn let genkendelig mimik.

Lille gub - jordemoderlounge

Dette billede fortæller barnet, at selvom mor og far er holdt op med at elske hinanden, holder de aldrig op med at elske Lille Gub.  

Til bogen hører en malebog med en række situationsbilleder barnet kan farvelægge eller bare kigge på. Det er Dortes erfaring, at det lille barn gennem valg af sider i bog og malebog, kommunikerer hvad der fylder mest i det lille hoved og på den måde giver mor og far muligheden, for at sætte ord på det, barnet ikke selv kan udtrykke verbalt.

Skærmbillede 2011-08-09 kl. 18.09.12

Du kan se mere om bog, E-bog, app og malebog  på Dorte og lille Gubs hjemmeside  –  her.

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Dorte Lytje august 4, 2014 at 8:51 am

  TAK for den fine omtale! Det rører mit hjerte så dybt, at mange af de små børn ‘overses’ i skilsmissen fordi de ikke selv kan give udtryk for deres følelser og frustration.

  SÅ TAK fordi du er med til at skabe opmærksomhed omkring det her på din dejlige blog.

  <3

  • Reply Helle Broch Nielsen august 4, 2014 at 3:57 pm

   Selvtak Dorte 🙂 Det er et rigtig vigtigt emne – og jeg er overbevist om din bog hjælper både forældre og børn så selvfølgelig skal budskabet ud.
   Kh. Helle

  Leave a Reply