Jordemoderi

Rosa lys til amning

Hvad er der lige med den her  farve – og hvad har den med amning at gøre?rosa crap-jordemoderlounge1

Er du sådan een der ka’ li’ lyserødt? Jeg er kan du se!  Jeg synes farven giver ro –  og næst efter sort og hvidt er sart rosa absolut min favorit…heyy det rimede da …

Farvepsykologisk symboliserer den rosa farveskala det feminine aspekt og står for både næstekærlighed, blidhed og evnen til at arbejde for andre. Med andre ord de kvaliteter vi traditionelt tænker som mor-egenskaber. Eller i hvert fald sådan vi gerne vil huske vores mødres formåen  og selv måske opfattes i vores mor-rolle. Åndeligt set, betragtes rosa endvidere som en farve, der har evne til at afstresse, berolige og styrke.

Og hvorfor er det så interessant?
Jo, for det at  farver på denne måde kan virke ind på det menneskelige sind, er årsagen til, at farvet belysning har fundet vej ind på sygehuse og behandlingsinstitutioner. Ergonomisk lys – som det betegnes – er et patenteret koncept som netop udnytter viden om farvers og lysforholds indvirkning både på vores psykologiske tilstand og kroppens fysiologiske reaktioner. Oprindeligt er ergonomisk lys udviklet til brug på operationsstuer for at sikre lægerne de mest optimale lysforhold, at arbejde under og dermed optimere sikkerheden for personale og patienter.

Hvordan ergonomisk lys kan forbedre forholdene for både fødende og personale, hørte jeg om forleden på en spændende temadag  om indretning af optimale fødemiljøer, afholdt på Skejby Universitetshospital.

Optimale fødemiljøer kommer I til at høre mere om på bloggen senere. Her skal det handle om hvordan jordemødrene på Skejbys fødeafsnit, med forskningsleder Rikke Maimburg som initiativtager, har eksperimenteret med hvordan forskelligt farvet lys på fødestuerne virker fysiologisk ind på en fødsel ved at påvirke hormonerne i de faser kvinden er igennem under et normalt ukompliceret forløb.

Fød i farver
Et særligt lysarmatur er installeret på fødestuerne så  jordemødre, assistenter eller måske den vordende far kan indstille og justere lyset.

Undskylder ydmygst  for kvaliteten af understående billeder – det er paparazzibilleder af oplægsholderens slides fotograferet med min Iphone fra bagerste række i auditoriet!ergonomisk lys - jordemoderlounge

Under udvidelsesveerne ligger fødestuen badet i et grønligt/gyldent lys som virker angst og stressdæmpende  på den fødende kvinde og øger hendes oxytocinniveau. Oxytocin er et hormon der i særlig grad er tilstede under en fødsel. Samtidig med at hormonet giver effektive veer,dæmper det kvindens smerteimpulser og virker lidt som en naturlig omtågende lattergas.sb1

I pressefasen hvor kvinden i højere grad skal mobilisere sine kræfter, kan lyset justeres over i det rødlige. Rødt er kampens og energiens farve og sætter sandsynligvis ekstra fut  i kamphormonet adrenalin der naturligt udskilles i denne kraftfyldte fase af fødslen.

fødestue lys

Når barnet er kommet til verden etableres der et blødt rosa lys på stuen. Ammelyset!
Freden sænker sig og musklerne kan slappe af. Det rosa lys  virker psykisk beroligende  og menes at styrke bonding, dvs. den tidlige tilknytning mellem mor og barn.

rosa fødestue

Dette er en af Skejbys fødestuer badet i det rosa ammelys. Læg mærke til at lejet er så bredt, at far kan hoppe op til mor og barn. Synes næsten man kan fornemme hvor uhmm det må være at ligge med en baby i det bløde lys.  

Faktisk forestiller jeg mig, at det netop er denne  bløde rosa tone det ufødte barn er omgivet af når solstråler rammer moderens gravide mave og oplyser babyens hule. Gad vide om forkærlighed for rosa i bund og grund er et udtryk for den eksistentielle længsel alle mennesker i større eller mindre grad har efter at være omsluttet og beskyttet på samme måde som i vores allerførste spæde begyndelse i livmoderen?
Sjovt nok arbejder reklameverdenen netop med den rosa farveskala i annoncer der har til hensigt, at vække længsel og nostalgi efter noget der engang var! Og den branche tager ganske givet sjældent fejl når det handler om påvirkning af vores underbevidste følelsesliv.

Og så – værs’go at hvile dit sind i denne overdådighed af rosa sarthed…

ammelys - jordemoderlounge

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply