Jordemoderi

Hvad er plukveer

Alle gravide har plukveer, men det er ikke alle der mærker dem. Men hvad er plukveer?
Generelt set er det livmoderens måde, at øve sig på, at lave fødeveer når den tid kommer.
I modsætning til fødeveer føles plukveer ikke som smerte, de kommer ikke regelmæssigt – og så går de over når du slapper af.

Sidst jeg havde fødselsforberedelse, talte vi netop om plukveer. En af kvinderne viste et billede hun havde taget af sin mave – før og under en plukve. Det er det supergode billede, jeg har lånt til den her artikel. Tak for det ♥ 

Plukveer er en sammentrækning af livmoderens muskulatur, som du vil mærke som en spænding hvor maven føles hård. Undertiden kan du under plukveen tydeligt ane konturerne af barnet, feks. den lille bagdel. Plukkeveer kan komme når barnet bevæger sig kraftigt eller du selv er meget aktiv, men kan såmænd også dukke op når du ligger og slapper af på sofaen.

Det er altså helt normalt, at have plukveer og de kan godt føles lidt ubehageligt og stramt, men ændrer de derimod karakter og bliver mere intensive, mere regelmæssige og begynder at gøre ondt – skal du reagere! Hyppige, bidende sammentrækninger kan skyldes, at du har en urinvejsinfektion der irriterer livmoderen – eller at du er på vej i fødsel.

Op til terminen oplever mange helt naturligt, at plukveerne tager til i antal og hyppighed. Nu skal livmodermuskulaturen snart på intensivt arbejde og plukkeveerne hjælper med at blødgøre og modne livmoderhalsen til fødsel, inden det for alvor sætter ind med de kraftfulde fødeveer, der har styrke nok til at lukke livmodermunden op og presse barnet nedad.

Men så længe plukkeveerne er uregelmæssige, ikke gør ondt og stopper igen, er det altså et naturligt fænomen gennem det meste af graviditeten.

Er du generet af dine plukkeveer så læg dig ned og slap af, træk vejret ind og suk dybt et par gange. Hvis ikke livmoderen efter kort tids hvile slapper af og bliver blød – og du bliver rolig og afslappet – så ring og tal med din jordemoder eller fødegangen.

Sex kan iøvrigt sætte gang i plukkeveerne (det gør ingenting) og det kan en banal forstoppelse osse (det er træls).

Vil du vide mere om forstoppelse – og hvordan du afhjælper det, kan du kigge med her

 

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Astrid september 21, 2016 at 8:56 am

  Hej Helle.
  Jeg er en af dem der har haft RIGTIG mange plukkeveer gennem hele graviditeten.
  Jeg er nu i uge 33 og synes at plukkeveerne er både tiltagende og kraftigere. Forleden gjorde de så ondt, at jeg måtte bruge de vejrtrækningsøvelser jeg har lært til fødselsforberedelse, for at komme igennem dem. Det gik dog helt over igen. Ved sidste jordemoderkontrol kunne hun konstatere at barnet står med hovedet dybt i bækkenet.
  Mit spørgsmål: Er der sammenhæng mellem hyppige, kraftige plukkeveer igennem graviditeten og (for) tidlig fødsel? Jeg forestiller mig at livmodermunden jo udvides og blødgøres hver gang?
  Tak for en lærerig og sjov blog.
  Mvh Astrid

  • Reply Helle Broch Nielsen september 21, 2016 at 6:18 pm

   Dejligt du kan li’ bloggen, Astrid 🙂 Som udgangspunkt gør plukveer ikke ondt og kommer ikke regelmæssigt – og vil heller ikke dillatere livmoderhalsen. Om det er tilfældet hos dig når de er så kraftige og smertefulde er svært at sige, men så længe de fortager sig igen tror jeg det ikke. Hvis barnet står dybt kan det ha’ været nedtrængningssmerter du har haft forleden dag. Tag en snak med din jordemoder om det næste gang. Kh. Helle

  Leave a Reply