Bliv inspireret, Opskrifter

Planteøstrogen – i en kage

Kager for fred – 2.udgave – klimakteriekagen ! 

Et af de første indlæg, jeg lagde på bloggen, kaldte jeg kager for fred. I indlægget, var en opskrift på en ammekage med ingredienser, der formodes at virke laktogent, dvs. forøge mængden af  modermælk hos ammende kvinder. Jeg lovede også en opskrift på en klimakteriekage, altså en kage med ingredienser der booster de kvindelige kønshormoner. Flere af jer har spurgt til den opskrift -tak for det – lige om lidt får du masser af planteøstrogen – i en kage 😉

At de kvindelige kønshormoner kan boostes, skyldes indholdet af såkaldte phytoøstrogener i råvarerne.

Phytoøstrogener – eller planteøstrogener er naturlige stoffer med østrogenlignende virkning i kvindekroppen.  Stofferne  findes i en lang række planter og kan i et vist omfang, hente op på den østrogenmangel kvinder i klimakteriet oplever. Forskning viser, at planteøstrogen indtaget naturligt med kosten, dæmper østrogenmangel ved at binde sig til østrogenreceptorer i kroppen og efterligne hormonets funktioner i kroppen.

Der har de senere år været en uenighed om, hvorvidt indtag af højpfytoøstrogene fødevarer som eksempelvis soja, der har et højt indhold af den form for planteøstrogen der kaldes isoflavoner, kunne være en risiko for at udvikle østrogenrelaterede sygdomme som brystkræft.  Der findes angiveligt studier, der finder belæg for dette og studier der konkluderer det modsatte, nemlig at mad med planteøstrogener beskytter mod brystkræft, livmoderkræft og tyktarmskræft – og faktisk også mod prostatakræft hos mænd.  Nederst finder du et link til en god artikel skrevet af en dansk læge der har gransket forskningen.

Planteøstrogen indtaget som kosttilskud er en ret koncentreret form og hvorvidt det er tilrådeligt at indtage, er jeg ikke den rette til at udtale mig om, men de former du indtager gennem grønsager i alle farver, bælgfrugter, frø og nødder er gavnligt for kvinder i alle aldre – og klart også for mænd.

Og nu til the one and only
Klimakteriekaaaagen !
De vitale ingredienser i kagen hvad angår hormonvirkning er sojamel, æbler og nødder som alle 3 findes på top 10 listen over hormonmad.  Jeg erstatter noget af sukkeret med kokosblomstsukker som både indeholder antioxidanter og ikke kører så meget med blodsukkeret som almindeligt sukker – og tilsætter kanel af samme årsag.

klimakteriekage1

Ingredienser

 • 60 g. soyamel
 • 60 g. hvedemel – eller måske glutenfrit mel, f.ex. Teffmel, det ændrer dog smag og konsistens lidt…
 • 3 revne æbler
 • 5o g kokosblomstsukker
 • 50 g. rå rørsukker – eller mindre hvis æblerne er søde
 • 120 g. blødt smør
 • 2 æg
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1 tsk. ægte kanel
 • 1 tsk. stødt kardemomme
 • ½ tsk. vaniljepulver
 • Et nip himalayasalt

Til topping :
En håndfuld grofthakkede pecannødder, 25 g. smør, 50 g. kokosblomstsukker, 1 tsk. kanel

Sådan gør du
Smørret piskes cremet med sukkeret
Tilsæt æggene og pisk godt
Sigt melsorter, krydderier, salt og bagepulver i dejen, vend rundt og rør de revne æbler  i
Hæld dejen i en smurt sandkageform og glat overfladen
Rør toppingen sammen og fordel over kagen

Bag v. 175 g. i ca. 1 time. Kig til kagen halvvejs og dæk evt. med bagepapir, toppingen branker let.

Kagen er meget fumpet pga. æblerne. Den smager vidunderligt i lun tilstand – evt. med en klat skyer eller cremefraiche til som bidrager med kalk til knoglerne – og en god håndfuld blåbær på toppen pynter og har anti-age virkning. Kagen duer osse som en relativt sund haps i madkassen til store og små….

Hvis du vil gå all-in på planteøstrogen så drik et krus rødkløverthe eller salviethe til kagen.  

Hedetur 1

Ps. Efter overgangsalderen danner du først og fremmest den form for østrogen der hedder østron … altså hvis du ikke er alt for tynd, for østron dannes i det kvindelige fedtlag….

Om soja og brystkræft – læs læge Tobias Schmidt Hansens artikel her

Kvinder har hele livet – og bestemt osse i klimakteriet  – brug for gode fedtstoffer til krop, hjerne og hjerte – det kan du læse mere om  her

Første del af kager for fred finder du her

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply