Jordemoderi

Zoneterapi, akupunktur og kærlighedshormoner…

  1. For hundrede år siden – eller der omkring – tog jeg en uddannelse som zoneterapeut. Et af tillægskurserne til uddannelsen var en workshop  i fødselshjælp. Vi lærte at stimulere veer, lindre smerter og løsne moderkager. Selv var jeg højgravid og turde ikke lægge fødder til prøvekanineriet – tænk nu hvis zoneterapi virkede! fus

 

Idag har jeg stor nytte af, at have zoneterapien som redskab i  jordemodertasken.  Jeg ser det som et ekstra supplement til traditionel håndtering af diverse småproblematikker der kan opstå i et ukompliceret fødselsforløb.
På landets fødegange er jordemødrene oplært i fødselsakupunktur som netop har tankegrundlaget tilfælles med zoneterapi. Begge discipliner hviler på en tusindårig gammel taoistisk viden om såkaldte meridianbaner  i kroppen. Et energiflow der lader sig påvirke og harmonisere af udefrakommende tryk, nålestimulering eller massage. Den tankegang  er fremmed for vestlig medicinsk tankegang, som derfor har konstrueret en videnskabelig acceptabel forklaringsmodel  på den virkning som er uomtvistelig!
 

jin and jang

Akupunkturen bruges flittigt i svangreomsorgen specielt til lindring af graviditetskvalme, bækkensmerter og ødemdannelse i hænderne. Og med gode resultater! Under fødslen kan akupunktur lindre smerter og uro men også trigge kroppen til at udskille hormoner der stimulerer veerne og evt. løsne en fastsiddende moderkage efter fødslen.

file0002077610985

De samme egenskaber har zoneterapien – men har herudover også den fordel, at der ved berøring og hudkontakt alene dannes mere af feel-good hormonet oxytocin.  Oxytocin dannes i hypofysen og udskilles til blodbanen og er et af de vigtigste signalstoffer i den meneskelige organisme. Oxytocin gør dig rooolig og afslappet ved at sænke dit blodtryk og din puls. Der var oxytocin til stede da du forelskede dig i din partner – og da du efter fødslen forelskede dig i dit barn.

oxytocin 1

Oxytocin  er en fremragende fødselshjælper, som samtidig med at det hjælper livmoderen til at lave effektive veer – hyller  din hjerne i beroligende tåger.  Efter fødslen får oxytocin modermælken til at strømme og dig til at bonde med dit barn.

I næste uge på bloggen skal du møde Mette – som udover at være min kollega på fødegangen har sin egen zoneterapeutklinik….så stay tuned og læs om hvordan fertiliteten kan boostes og nattesøvnen for nybagte forældre kan reddes ! Og rigtig mange tak til Marianne og Terese for lån af skønne babyfusbilleder :-)).

fusser

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply