Jordemoderi

Om Smertefri Fødsel

De af jer, der kender mig eller måske har fulgt bloggen gennem længere tid, kender osse min interesse for fødselsforberederen Anja Bay’s metode om smertefri fødsel – hvorfor ? Fordi det i sin helt basale grundsubstans er en konkret, handlingsanvisende håndsrækning til gravide kvinder og deres fødselshjælpere.

Metoden giver praktiske, enkle teknikker til at arbejde aktivt med kroppen  og dermed i højere grad være istand til at kunne håndtere veernes kraft. Hidtil har jeg kun kendt metoden gennem det jeg har læst – og ja, så selvfølgelig via de par jeg har født med, efter de har deltaget i Anjas undervisning – og som jo i virkeligheden er dem, der har overbevist mig om, at det her rykker!

Men så – da sommeren endnu var helt ny, fik min kollega Mette og jeg mulighed for at deltage på en workshop om smertefri fødsel hos Anja Bay på Christianshavn…. juhuuu

Vi tog toget tiiidligt om morgenen (og kom alligevel for sent) til en skøn, skøn dag sammen med nogle virkelig driftige, dedikerede og inspirerende kvinder – både undervisere og deltagere.

Workshoppen var henvendt til jordemødre og doulaer og andre fødselsnørder – og  en hel dag beskæftigede vi os med det evigt aktuelle emne – nemlig hvordan man som fødselshjælper kan støtte den fødende kvinde i håndtering både af veerne – og af den måske lurende panikfølelse, der kan dukke frem, ved kontroltab. Den del er jo jordemoderens kernekompetence – og vi er supergode til det, men hvor er det fedt, at blive præsenteret for andres ideer og arbejdsmetoder og udveksle betragtninger.

smertefri fødsel

Smertefri fødsel er et undervisningskoncept, som med Anjas egne ord, er en helt lavpraktisk metode til at minimere veernes ‘gøren ondt’ og selv tage ejerskabet over egen fødsel. Teknikken bygger på simple, håndgribelige teknikker til afspænding og vejrtrækning.

Workshoppen gav mig et indblik i det træningsprogram kursisterne undervises i og hvordan jeg som jordemoder kan understøtte, den indlærte teknik og faderens inddragelse. Der lægges nemlig stor vægt på, at faderen/partneren er en vigtig person under fødselsarbejdet og han bliver derfor gennem undervisningen forberedt på at være en del af processen. Det er ikke altid let for manden, at stå ved siden af sin fødende kvinde, men det hjælper at få konkrete, effektive og praktiske teknikker, så fødslen bliver fælles og han oplever at være – ikke kun med – men nødvendig.

smertefri fødsel 2

Kropsligt set er fødslen et samarbejde mellem mor og barn, som forløber bedst hvis hjernen kan holdes i ro/hvile systemet – dvs. en tilstand hvor der ikke optræder angst og panik – en hjerne der med Anjas ord er fødselsforberedt og udskiller det gode fødselshormon oxytocin. Alle jordemødre har oplevet kvinder, der bliver bange og forpinte under fødslen, med det til følge at hjernen slår over i kamp/flugt systemet, som fra naturens hånd kun er ment til brug i farefulde situationer.

Det er svært at føde uden medicinsk smertelindring med krop og hjerne i flugttilstand!!

Anjas kursister trænes derfor, i at indøve et hensigtsmæssigt mønster som reaktion på veernes kraft og dermed påvirke smertesignalerne så der bliver ro på hjernen. Når hjernen er tryg og ikke øjner fare, har kroppen arbejdsro :-). Det arbejder du, din partner og jordemoderen sammen om. Jordemoderen har styr på at alt forløber som det skal, så det kan du helt slippe tankerne om og lade fokus være på din krops arbejde!

Workshoppen gav et levende og detaljeret indblik i hvordan, kvindernes indøvede proces kan understøttes jordemoderfagligt. Som Anja skriver i sin bog ‘Smertefri Fødsel’:

“Samarbejd. Du skal selv føde dit barn, ingen gør det for dig. Underkend ikke betydningen af jordemoderen, du føder med. Forvent at hun arbejder for at understøtte dig i de ønsker, du har til fødslen og de enkle teknikker du har øvet”

Og hold nu op en fantastisk energi og positiv udstråling underviserne lagde for dagen. Den smittende entusiasme tror jeg deltagere på fødselsforberedelsesholdene, bærer med sig indeni når de skal føde … som en ro i kroppen og et glimt i øjet 🙂

Har du lyst at høre mere og følge med i hvad der sker indenfor konceptet, så klik ind på Anja Bays side – her ligger bla. en skøn video – du finder siden her.

Jeg har engang skrevet om mit første møde med litteratur, der beskrev at det er muligt at føde uden smerte fødsel – det kan du læse her

….og hvis du selv har en fødselshistorie at fortælle, må du meget gerne skrive til mig her på bloggen….

jordemoderlounge helle 4

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply