Bliv inspireret, Inspiration

Natteduftende blomster – og sort skønhed

Planterne i min have har deres rødder både i jord og i ord – med ord mener jeg de forestillinger om syn, duft  og smag  som navne og beskrivelser af planterne vækker.

frø jordemoder

F.eks. har jeg lige sået Bibernelle….bibernelle,bibernelle,bibernelle … herligt snurrende ord, ikke?

Frøene har jeg købt på nettet og beskrivelsen af planten bestyrkede mig i, at jeg skulle klikke på ’læg i kurv’. Der stod nemlig at planten er køn, blot man ikke har en for veludviklet ordenssans…. hæhæ – I like!  Bibernellens blade skulle smage lidt af agurk med et nøddeagtigt strejf  og derfor være en yndet ingrediens i englændernes agurkesandwiches, nice!
Bibernelle er iøvrigt en gammel lægeurt fra klosterhaver, bragt hertil af munke sammen med skvalderkål og ramsløg. Indeholder masser af C-vitamin…

højbed-jordemoderlounge

Jorden i bedene er nu varm og ventende -og lige klar til at tage imod frø der bliver til planter med dragende navne som :

Vidunderblomst, Jewels of Opar, Chokoladeblomst, Violet broccoli – og Quinoa.

Hvis man googler ‘Jewels of Opar’  kommer der en gammel Tarzanbog med titlen ‘Opars Juveler’, frem som det første. Udfra forsiden at dømme noget med templer, tigre, krigeriske mænd og guddommelige kvinder hyllet i slanger. Herefter dukkede dette smukke billede op. Jewels of Opar er nemlig osse en sky-let, lyserød  blomst som jeg glæder mig til at byde velkommen  i min have. Blomstens limegrønne blade skulle være spiselige.
Tak for lån af billede til en eller anden russisk fotograf.

Jewels of opar

Frøene af planten med det uovertrufne navn Vidunderblomst vil jeg så udenfor vores soveværelsesdør. Blomsterne folder sig nemlig ud i purpur,hvide og gule farver sidst på dagen og sender  blomsterdufte ud i natten. Ved døren står i forvejen en Natviol som lige nu blomstrer med masser af hvide blomster. Violduften breder sig som navnet antyder, om natten – og især efter regn. En fryd at ha’ døren på klem i sommernatten.
Natviolens blomster er spiselige og ser bedårende ud på de sorte fløjlskager, som du kan finde opskrift på, på bloggen. En anden spiselig og natteduftende blomst er Chokoladeblomsten. Den folder sig ud i nattetimerne og sender lokkende chokoladedufte ud i det tidlige morgengry…..lokkende chokoladedufte 🙂 Forstår hvorfor bierne tiltrækkes.  Det er de gule kronblade der kan spises.

natviol-jordemoderloungeNatviol – så fascinerende at den dufter sødest i mørket….
For et par år siden  startede jeg mit eget lille Black Magic tema – og høstede sortviolette tomater og masser af dybsorte chilier. Dramatisk dekorative både på planterne og i maden….jeg har desværre ingen billeder fra dengang, så billederne herunder er Tines…se senere.sorte tomater

Chiliplanterne tog jeg frø af – og de nye planter står nu og soler i mistbænken sammen med nye tomatplanter. Min sorte stokrose er godt på vej igen i år – men stedmoderblomsterne der oprindeligt har været sorte er vendt tilbage til at være dybt lilla.

mistbænk -jordemoderlounge

I år forsøger jeg mig osse med violet broccoli – lige præcis fordi den er violet! Den skal sås her i maj og høstes i det tidlige forår næste år. Sjovt nok, at det er blomsterknopperne vi spiser.

Broccoli-PurpleEarlySprouting-jordemoderlounge

Igår morges da jeg kom hjem fra nattevagt, stod den skønneste sorte petunia udenfor min dør. Jeg tænkte straks at det måtte være fra Karen, min veninde der om nogen kender min fascination af sorte blomster.  Tak søde Karen 🙂

Petunia -jordemoderlounge

Sikke en sort skønhed…
Sorte og violette planter kan du læse mere om i bogen ‘Black magic and purple passion’ skrevet af  Karen Platt. Udover at være overjordisk smukke har sorte planter ofte de mest dragende navne. Jeg ønsker mig iøvrigt brændende den sjældne sorte lotus til min sorte have.

For et par år siden da Det nordiske køkken var på sit højeste og vilde urter blev hypet som guds gave til gourmeten, dyrkede vi havrerod, som er en rodfrugt med en let havagtig østerssmag og de skønneste lilla blomster –  og kvæller der skulle overrisles med saltvand. Hvad angår kvæller – eller salturt som det også hedder – var det faktisk nemmere at tage cyklen, cykle ned til Fanøfærgen, sejle over, cykle til Sønderho og høste salturten på strandengene, end al det saltvandsrislen. Men hos min bror – der er en mere tålmodig havesjæl end jeg – og har noget længere til Fanø – kunne vi nyde fine sprøde, hjemmedyrkede kvæller frisk fra store krukker i deres urtehave i en lille landsby på sjælland.

Nordisk køkken-jordemoderlounge

Som I kan se på det øverste billede af frøposerne, har jeg også købt quinoa frø. I bar begejstring over at man kunne blive sin egen quinoabonde fortrængte jeg, at vi ikke har 20 tønder land men en lille gårdhave! Plan B er nu, at så et par rækker, plukke plantens spiselige blade til salatskålen – og fortsat købe min quinoa hos min helsekostpusher.

Du kan læse mere om mad med quinoa her hos Anette Harbech Olesen som snart er gæsteblogger på jordemoderlounge.

Billederne af kvæller, havrerod, sorte tomater, chili og broccoli er Tines fra Albinusfrø. Tak for lån Tine…

Link til indlægget om sort fløjlskage finder du her

Og så hængekøjen op midt i al ukrudtet…og undertegnede ned i hængekøjen 🙂

hængekøje

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply