Jordemoderi

Min FØDSELsdag

Hvis du er vokset op hos den kvinde, der har født dig, så har du helt sikkert hørt historien om din fødsel, mange gange i løbet af din opvækst. Nogle gange leger jeg ”fortæl din egen fødsel” med pigerne på mine fødselsforberedelseshold. Det er vildt sjovt og tankevækkende, at høre hvilke vinkler historierne har.
Og især hvilke detaljer, deres mødre har valgt, at fortælle videre til døtrene.

Meget ofte er der fokus på noget jordemoderen, har sagt eller gjort. Det gælder osse min egen mors beretning. Det var nemlig altid med i historien om min fødsel, at jordemoderen var mindst 80 år og kostede rundt med min far. Og at han ærefrygtigt, adlød alle hendes ordrer.

I dag skruer jeg tiden tilbage til 21. april 1958, til en lejlighed på Kaj Munksvej i Århus.
Netop den dag, hvor min far blev kaldt hjem fra kontoret, for at hjælpe en striks gammel jordemoder …..

Min mor fødte hjemme, det var det mest almindelige i 1950’erne. I god tid før fødslen, havde hun hentet en pakke hos lægen. I den var der forskelligt, jordemoderen skulle bruge. Min mor havde fået strenge ordre på, ikke at lukke pakken op.

Min mormor var ankommet fra København en uges tid før, for at hjælpe min mor under fødslen. Lige den dag orkede de ikke at vente mere og ville tage ind og drikke kaffe i Salling. ‘Men du ville nok med’, sagde min mor altid til mig – for inden de var halvejs henne ved busstoppestedet satte veerne ind.

Min mormor, som jo egentlig skulle støtte min mor, forsvandt istedet ned på legepladsen med min bror og overlod hjælperiet til min far. Han var cyklet hjem i huj og hast med sin evindelige alpehue, flyvende efter sig. Han når lige at smide cyklen i gården, da jordemoderen ankommer. Bær min taske op, siger hun til ham.

Min mor har fortalt, at hun stod og klamrede sig til dørkarmen, da de kom ind. Da jordemoderen ser min mor, råber hun:  jamen De presser jo, lille ven ! Og så var det, at kosteriet begyndte.
Min far skulle hjælpe min mor i seng, han skulle ringe efter doktoren, han skulle koge vand og så skulle han sætte strygebrættet op. Det var nemlig på det, tingene fra pakken skulle stå.

Gad vide om han nåede det hele, for vips var jeg født. Og det så helt forfærdeligt ud – sagde min far. Efter et par timer blev jordemoderen afløst af en hjemmesygeplejerske, der passede og plejede mor og barn.
Og i øvrigt kom på besøg, hver dag i 10 dage!

Jeg synes jo det lyder som en drømmefødsel – og sikke da et dejligt 8 pundsbarn 😉

Kærlig hilsen Helle

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Judith Frandsen april 22, 2017 at 7:21 pm

  Hvor er det sjovt. Jeg voksede også op på Kaj Munks Vej, men vi flyttede først dertil omkring 1962. Jeg blev født i Horsens i 1957, og det eneste jeg ved om min fødsel er at jeg blev født 4 uger for tidligt og var det første flygtningebarn, som blev født i Horsens.

  • Reply Helle Broch Nielsen april 25, 2017 at 2:25 pm

   Hej Judith …. hvor herligt at høre fra dig. Jeg tror vi flyttede derfra i 1963. Vi boede i nr. 6 – så vidt jeg husker. Det første flygtningebarn? Hvor kom I mon fra ? Kærlig hilsen til dig fra mig <3

 • Reply Hanne april 23, 2017 at 8:16 pm

  Hej søde Helle og Tillykke med din fødselsdag forleden 🙂 Min hilsen til dig, var desværre gået til en anden Helle, som ikke lige forstod, hvad det gik ud på!! Jeg vil takke dig for din dejlige blog, som altid er spændende at læse/” hvad har hun nu fundet på at berette om”/ dit dejlige sprog/ din dejlige faglighed, saglighed, humor, respekt og kærlighed! Knus herindefravedsidenaf

 • Leave a Reply