Gæsteskriv, Jordemoderi

Lotusfødsel

På fødegangen afnavler vi som regel barnet, når navlesnoren begynder at slappes. Det sker fordi pulsationen af blod fra moderkagen til barnet ophører og karrene indeni navlesnoren geleterer og lukkes. Det betegnes sen afnavling,  imodsætning til den hurtige afnavling, som foretages i de tilfælde, hvor barnet har brug for at blive tilset af en børnelæge med det samme. Det er yderst sjældent vi har lotusfødsler på sygehuset, men ved en lotusfødsel, lades navlesnoren fuldstændig urørt, så barn og moderkage er forbundet i de 3-10 dage det tager, inden navlesnoren er tørret ind og der sker en naturlig adskillelse.

Forleden havde jeg besøg af Janet og hendes lille dreng i min jordemoderkonsultation. Janet har jeg lært at kende på et af mine fødselsforberedelseshold, hvor hun ofte gav udtryk for sine reflekterede tanker om sin fødsel. Janet ville gerne have så naturlig en fødsel som muligt og for hende indebar naturligheden netop, at navlesnoren ikke blev klippet, så barnet ikke blev adskilt fra moderkagen før den selv slap.

Her fortæller Janet sin historie om at være lotusføder :

Tanken om lotusfødsel
“Et stykke inde i min graviditet faldt jeg tilfældigt over en artikel  på nettet om lotusfødsler. Eller tilfældigt var det jo nok ikke, for jeg tror ikke at noget er tilfældigt. Da jeg læste artiklen, sagde noget indeni mig, at det var det rigtige og mest naturlige at gøre for sit barn så jeg undersøgte en masse om lotusfødsler. Der er mange fortalere – og ligeså mange ’bagtalere’. De der ikke går ind for lotusfødsel, synes jeg baserer deres holdning på frygt, men jo mere jeg læste jo mere gav det god mening for mig, f.eks. at lotusbørn bliver mere rolige og kommer lettere gennem de såkaldte tigerspring i deres udvikling.”

Forberedelse
“Jeg havde meldt mig ind i et lotusfødselsfællesskab på Face Book og skrev til hende der havde startet gruppen, om hun ville vejlede mig. Hun tilbød jeg kunne ringe til hende, så jeg fik den viden jeg havde brug for. Hun fortalte at jeg fik brug for en skål med et dørslag, som moderkagen kunne ligge i og dryppe af, indpakket i en stofble.

lotusfoedsel-moderkage
Moderkagen skulle saltes 2 gange om dagen og hver gang skulle stofbleen skiftes. Jeg havde læst på nettet, at man kunne drysse tørrede urter på for at forhindre moderkagen i at lugte. Jeg lavede en blanding af lavendler og tørrede hyldeblomster – jeg blander selv mine urteteer og det her var så bare min ’moderkageurteblanding.’ ”

 

Andres reaktioner
“De fleste synes det er megamærkeligt og stiller mange spørgsmål. På sygehuset var de vildt nysgerrige, det stod jo i min journal at jeg ville have en lotusfødsel og de spurgte meget ind til det. Nogen forstår det, andre forstår det ikke. Jordemoderen jeg fødte med var positiv, men der kom en læge ind efter fødslen og hun var helt tydeligt skeptisk.”

Fødslen

lotusfoedsel-2“Op til fødslen var jeg  bange for at noget skulle gå galt, så jeg ikke fik min ønskede fødsel. Men alting gik megafint og naturligt. Jeg fødte i vand uden anden smertelindring og med en fantastisk jordemoder, Connie, der gjorde alt for at jeg fik den fødsel jeg gerne ville have.
Da min lille dreng blev født, gled han ud i vandet og jeg var helt fortumlet indtil Connie spurgte om jeg ikke skulle tage ham op.
Jeg ville gerne have at moderkagen osse blev født mens jeg var i fødekarret, men jordemoderen ville gerne have mig op. Alligevel fik jeg mit ønske opfyldt, for lige da jeg træder over kanten af karret falder den ud og lander i vandet. Min mor og søster som var med til fødslen hjalp mig med at få den samlet op og lagt i sien i skålen. Det var osse dem, der saltede den og lagde den i en stofble, for jeg skulle syes.
Lægen der skulle kigge på min bristning lagde ikke skjul på, at hun syntes det var megamærkeligt, at jeg ikke ville have klippet navlestrengen.”


Efter fødslen

“Jeg var indlagt på barselsgangen i 3 døgn efter fødslen. Jeg blev på stuen stort set hele tiden for at give barnet ro. Det gjorde jeg osse da jeg blev udskrevet. Kravlede simpelthen i min seng med barnet og blev der med ham på maven og skålen med moderkagen ved siden af. Jeg stod kun op for at gå på toilettet og for at spise. I løbet af de første dage tørrede navlestrengen ind og blev helt stiv.

Det var en mandag jeg fødte og om fredagen faldt moderkagen af, da jeg løftede min søn op til mig. Der var ingen reaktion fra ham da moderkagen slap, men jeg græd. Det var en vild og meget smuk oplevelse – og på en måde lidt vemodigt.

lotusfoedsel-jordemoderlounge-4

Jeg havde besluttet at moderkagen skulle graves ned på marken overfor hvor vi bor, men der gik faktisk et stykke tid før jeg havde overskud til at få det gjort. Mange har spurgt om det ikke lugtede grimt, at have moderkagen stående, men det synes jeg ikke det overhovedet har gjort.
Min far hjalp mig med at grave moderkagen ned – og jeg ved nøjagtigt hvor den ligger”

lotusfoedsel-jordemoderlounge
Ha’ en dejlig velsignet dag…
Kærlig hilsen  Janet

 


Tak til Janet

Lotusfødsel er ikke opkaldt efter hippiernes yndlingsblomst lotusen – som man godt kunne tro, men efter udbrederen af metoden, den amerikanske kvinde Clair Lotus Day, der beskriver moderkagen som barnets ‘twinsoul’. Hvis man ser rent fysiologisk på det, er der ikke større fordel ved lotusfødsel end ved afnavling efter pulsationens ophør, for når først den substans –  Wharton’s Jelly – som navlesnoren består af, er geleteret, sker der ikke yderligere udveksling mellem moderkage og barn.  Men som Janet beskriver det her, er der for hende, en både åndelig og ceremoniel dimension. Tanken om at krybe i seng med sin nyfødte og blive der et par dage, mens både mor og barn restituerer efter fødslen, synes jeg er vidunderlig. 

Vil du vide mere om det fantastiske organ ‘moderkagen’ så læs med her

Previous Post Next Post

4 Comments

  • Reply Connie oktober 14, 2016 at 8:49 am

    Årh, det var da en fantastisk artikel – bliver helt rørt ☺️👍

  • Reply Claus Jørgensen oktober 15, 2017 at 5:43 pm

    Hmmm. Alle dyr afnavler også deres afkom. Mon ikke der er en mening med at blive afnavlet?

  • Leave a Reply