Jordemoderi

Livmodermundens åbning

På en aftenvagt havde jeg 2 kvinder til vurdering på fødegangen. Den ene kunne jeg efter undersøgelse fortælle, at hun kun lige var i meget tidlig fødsel – stadig med noget af sin livmoderhals fast og bevaret og med en livmodermund, hvor der i bedste fald kunne trænge en solstråle igennem. Desværre måtte der flere og stærkere veer til for at få livmodermunden til at dillatere, dvs.  åbne sig – og hvem gider høre det, når man har haft veer on and off hele natten og bare gerne vil føde.

Kvinden, der kom lidt senere havde til gengæld ingen livmoderhals tilbage, var 4 cm. åben og havde regelmæssige veer  og kunne dermed erklæres i aktiv fødsel – dvs. en fødsel der er godt igang – og komme ind på en fødestue. ”Men hvad mener du egentlig med 4 cm.?” spurgte hun – hvor meget er det og hvornår kommer babyen…

Godt spørgsmål!

livmodermundens åbning -jordemoderlounge

Der er tydelig kant, hele vejen rundt men veerne skubber barnet nedad og udvider vævet yderligere…  

Til pigerne i min konsultation har jeg lavet en guide – se længere nede – til visualisering af livmodermundens udvidelse. Fra de første centimeter hvor orificium – som livmodermunden kaldes – mærkes som et lille hul på størrelse med en af de små runde lakridskonfekter og til den fuldt åbne livmodermund på 10 cm. Når livmodermunden er maksimalt åbnet går livmoder og vagina i èt og der føles ingen kant foran barnets hoved, det er derfor man kalder det, at livmodermunden er udslettet.

Guiden er ret useriøs – indrømmet 🙂 Først introduceres kvinderne til en fyldestgørende forklaring på hvordan livmoderhalsen, der indtil fødslen sidder som en lille tap ned i vagina, skal blive blød og trækkes op, før livmodermunden for alvor åbner sig – og at der som regel skal nogle gode effektive veer til gennem mange timer, før man er udslettet – altså åbnet de 10 cm. der gør det muligt for babyen at skrue sig helt ned på din bækkenbund, så du kan presse din baby ind i verden.

åbning af orif.

Gennemsnitligt åbner livmodermunden sig ½ til 1 cm. i timen, i den aktive fødselsfase. Dvs. fra oreoen til fastelavnsbollen kan der mageligt gå en en del timer….

En fastelavnsbolle med hindbærsyltetøj bliver aldrig det samme igen efter dette, vel ?

Læs også mine indlæg om veer, smertefri fødsel og jordemoderi.

Previous Post Next Post

17 Comments

 • Reply Henriette // Blondinemor februar 8, 2015 at 8:41 pm

  Haha nej det gør den ikke! Og vildt baby kan komme ud der!

  • Reply Helle Broch Nielsen februar 9, 2015 at 8:03 pm

   Tak for hyggelig kommentar Henriette 🙂 Ja godt barnets kranieknogler kan tilpasse sig….

 • Reply Maiken februar 8, 2015 at 9:02 pm

  Går det så normalt langsommere eller hurtigere inden de 4 cm?
  Jeg undrer mig stadig over min fødsel for 10 uger siden. De første 6 cm ordnede jeg i god ro og orden herhjemme på 6 timer. Men derefter gik det hele bare langsomt. Det tog yderligere 12 timer, før min søn var født. Alene den sidste cm tog 3 timer, og det var åndssvagt hårdt arbejde. Så bliver man lidt træt af det :p

  Og mums på faselavnsbolle :p jeg holder mest af dem med Creme.

  • Reply Helle Broch Nielsen februar 9, 2015 at 8:01 pm

   Hej Maiken…..alle fødsler har deres helt eget forløb. Før man er i aktiv fødsel kan man have veer i rigtig lang tid uden der rigtig sker noget -kroppen øver sig. Nogen gange er det sådan at hvis det går stærkt i starten kan sidste fase være lidt mere langtrukken – måske er det det du har været udsat for. Tak for din kommentar og tillykke med den lille. Kh. Helle

 • Reply Lone februar 9, 2015 at 10:23 pm

  Genialt søde Helle

 • Reply Anne februar 11, 2015 at 2:10 pm

  Dette var faktisk ret oplysende og jeg har fået 3 børn! Ha ha

  • Reply Helle Broch Nielsen februar 11, 2015 at 2:17 pm

   Tak for din søde kommentar Anne – det er jo heller ikke lige noget man går og tænker over. Kh. Helle

 • Reply Natascha februar 13, 2015 at 12:33 pm

  Hvor er det bare super clever Helle, og hvor er den bare sød (hvis man kan sige sådan om orificiums diæatation

  • Reply Helle Broch Nielsen februar 13, 2015 at 3:09 pm

   Tak ska’ du ha’ Natascha – hæhæ ja, billedet er nok sødere end processen 😉 God weekend til dig 🙂

 • Reply Pernille marts 4, 2015 at 10:03 am

  Helt fantastisk illustration!
  Alle fødsler er jo unikke, selv havde jeg en fødsel hvor jeg åbnede mig 10 cm på 2,5 time efter vandet var gået (havde ikke engang haft en plukve inden), hvorefter det tog 5 timer inden min søn havde roteret ned igennem bækkenet og var klar til at presses ud. Det var 5 ulidelige timer med vedrop, konstante lændesmerter og en jordemoder som desværre ikke formåede, at gøre mig tryg. Er det normalt, at det tager så lang tid, efter man er åben 10 cm? (Det var en utrolig skræmmende oplevelse, mest fordi jeg var utrolig bange hele tiden, og jeg forsøger konstant at finde svar på, om det var et “normalt” forløb, for at mande mig op til at få endnu et barn)

  • Reply Helle Broch Nielsen marts 4, 2015 at 1:10 pm

   Kære Pernille
   Tak for din ros til illustrationen 🙂
   Som du selv skriver har hver fødseler sit forløb. At åbne sig helt på 2½ time er meget hurtigt – tilgengæld er 5 timer fra du er udslettet til hovedet er på bækkenbund længere end gennemsnitligt. Som regel er det en samlet process at man åbner sig og barnet langsomt bevæger sig ned.Her er det sikkert gået så stærkt med åbningen, at den lille stadig har stået højt da du var fuldt åben. Der kan være mange årsager til at det tar’ tid for barnet at trænge ned, bla andet hvordan barnet ligger – ved du om der var tale om at barnet lå på andre måder end baghovedpræsentation som er det mest gunstige? At du ikke var tryg – og tilmed bange kan osse være medvirkende årsag – ved angst og utryghed spændes kroppen og man udskiller ikke de hormoner der skal hjælpe en. Hvis du havde fået lagt en epiduralblokade kan det osse være årsagen for når musklerne er bedøvede arbejder kroppen ikke så effektivt – men det har man vel næppe kunnet nå at lægge ? Alt i alt lyder det rent jordemoderfagligt set som en hurtig og ukompliceret fødsel – selvom det for dig har været traumatisk. Hvad angår ny graviditet synes jeg derfor du skal tale med din jordemoder om at få gennemgået journalen når du igen er blevet gravid – jordemoderen kan hjælpe dig til at forstå forløbet. Hvis du kigger på bloggen er der osse et indlæg om en virksomhed der hedder “En anden start” af Astrid og Helene som er specialiserede i at hjælpe kvinder der har brug for at få hold på skræmmende fødselsoplevelser.

 • Reply Ditte marts 19, 2015 at 6:29 pm

  Super info 😉 hvor sjovt at kunne sammenligne. Jeg har selv haft 2 gode hurtige/nemme fødsler. Men min sidste med min søn gjorde det ubeskriveligt ondt under et par presseveer. Min jordemoder sagde noget om at det var fordi der stadig var lidt livmodermund tilbage foran der blev klemt… Hun prøvede at skubbe det lidt under et par veer.
  Når man kigger på billedet af baby inde i livmoder hvas mente hun så? 😉
  (Håber du forstår mit spørgsmål)
  Mvh Ditte

  • Reply Helle Broch Nielsen marts 20, 2015 at 5:00 pm

   Hej Ditte…tusind tak 🙂 Dejligt at du har oplevet gode fødsler. Ja jeg forstår dit spørgsmål for det er ikke så usædvanlig en situation. Du har ikke været heeelt åben – men måske 9½ cm.I fht. billedet skal du forestille dig at jordemoderens fingre ikke mærker nogen kant hele vejen rundt bortset fra en lille kant øverst ved barnets baghoved. Nogle gang kan man skubbe kanten op så hovedet bliver helt frit. Andre gange glider kanten bare væk af sig selv og du er 10 cm. 🙂 Og ja det kan gøre rigtig ondt at presse ned mod kanten. Skriv igen hvis det ikke er svar nok. Kh. Helle

 • Reply Lene Kjærgård oktober 16, 2017 at 10:05 am

  Kære Helle
  Jeg kommer i tanke om din fine poster, mens jeg sidder og forbereder undervisning til jordemoderskolen :o)
  Mon det er ok med dig, hvis jeg bruger den i en power point præsentation til 1. semesters undervisning om vaginal exploration?
  For selv om vi skal være saglige…. er det også godt med noget hverdagsagtigt at relatere til.
  Kh. Lene Kjærgård

  • Reply Helle Broch Nielsen oktober 19, 2017 at 6:11 pm

   Selvfølgelig Lene 😃 Bare du nævner kilden … dejligt planchen kan bruges.

 • Reply Lene kjærgård oktober 20, 2017 at 6:47 pm

  Tak Helle.
  De får bestemt lige en lille historie om en dejlig kollega, som er fantastisk til at fortælle inspirerende og spændende om jordemoderemner.
  Og kilden er jo også med på posteren.
  Vi ses… lige pludselig. Hils omkring.

 • Leave a Reply