Jordemoderi

Kvinde kend din moderkage

Moderkagen er et helt enestående organ, der giver dit barn næring og beskyttelse gennem graviditeten. Du og dit barn er 2 adskilte organismer med hver sin genetik  – og undertiden også forskellig blodtype. Der er derfor brug for moderkagen, som neutral udvekslingscentral mellem jer. Moderkagen er det eneste organ vi kender, der tillader ‘fremmede celler’ at leve tæt sammen.

Dette kan lade sig gøre fordi moderkagen er opbygget af celler fra jer begge og således består af en fosterside og en moderside. Modersiden er forbundet med din krop gennem tynde blodkar der vokser ind i din livmoderslimhinde. Barnet er forbundet til moderkagens fosterside gennem navlesnoren. Det er barnets side du ser her på billedet.

placenta

Med dit blod,strømmer ilt og næringsstoffer ind i moderkagen. Her sker der en udveksling, så ilt, vitaminer og andre livsnødvendige stoffer passerer over i barnets moderkageblod – og gennem navlesnoren føres til den lille. Barnet afgiver på samme måde kuldioxid og affaldsstoffer tilbage gennem navlesnoren til dit blod, så det kan udskilles gennem din krop.

Et særligt cellelag, den såkaldte placentabarriere, i moderkagen beskytter barnet mod indtrængende infektioner og skadelige stoffer. Men kun til en vis grad, f.eks. kan giftstoffer i cigaretrøg, kemikalier og visse smitstoffer, passere cellelaget. Det er derfor din livsstil under graviditet er så vigtig. En del af den næring du indtager bruges til, at opretholde moderkagens vækst og fantastiske arbejde.

LIVETS TRÆ
Helt symbolsk kaldes moderkagens årenet for Livets træ. Hvis du lægger hovedet lidt på sned når du ser på billedet er sammenligningen tydelig. Navlesnoren danner stammen – og årerne breder sig ud som grene. Livets træ stod, ifølge det gamle testamente, i Edens Have sammen med Kundskabens træ. Lignende beretninger om livstræer findes i mange andre kulturer og religioner og symboliserer livets forbindelse med naturen.

Moderkagen er et engangsorgan. Den har gjort sit job og fødes kort efter barnet har forladt livmoderen. Hvis du ønsker det, kan du få moderkagen med hjem. Måske vil du grave den ned i haven og plante et æbletræ ovenpå – så dit barn senere kan ‘gynge i livstræets krone’. Eller måske har du planer om at… nårh ja… indtage den!
Før i tiden solgte hospitalerne moderkagerne til medicinalindustrien. Det er ikke længere praksis – så hvis du ikke gør krav på den, bortskaffes den sammen med andet biologisk affald.

Den helt skønne tegning øverst er af bloggeren Maren Uthaug.
Du finder hendes blog her 

 

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Susy Grundahl december 6, 2013 at 9:33 am

  Tak til dig, Helle som kan få en blodig moderkage, til blive noget af det smukkeste.
  Livets Træ, det vil jeg male

 • Reply helle december 6, 2013 at 12:14 pm

  Ja, når man ved hvilket fantastisk organ moderkagen er, så ser man på den med andre øjne 😉

 • Reply Henriette januar 22, 2014 at 3:51 pm

  Jeg har termin 7/3, og havde faktisk seriøst overvejet at få tørret moderkagen, og lavet den til tabletter.. Meeen kan ikke finde nogen der vil have den i deres ovn, og manden har nedlagt totalt forbud herhjemme. Synes ellers ideen er rigtig fin 🙂

  http://www.blueeyedflower.dk

  • Reply Helle Broch Nielsen januar 22, 2014 at 7:24 pm

   Hvis det lykkes dig at få fremstillet et eller andet af moderkagen,Henriette -så lov mig at skrive igen..det vil jeg virkelig gerne høre om ;-)Tak fordi du tog dig tid til at kommentere. Det er skønt med kommunikation og feedback.

  Leave a Reply