Jordemoderi

Kom godt fra start med amning

Amning er der skrevet bøger om – men det sker alligevel ofte, at nogen af jer gerne vil ha’ et råd, specielt om opstarten af amning. Derfor har jeg i samarbejde med fødegangens superdygtige ammeekspert Birgitte Hovedskou, skrevet lidt om de allerførste dage med amning af det nyfødte barn. I indlægget er der taget udgangspunkt i amning efter en ukompliceret fødsel til termin.

Det første der sker på fødestuen når du har født, er at dit barn lægges på din mave. Kontakten mellem din nøgne hud og barnet, vil stimulere sutterefleksen hos den lille og mælkedannelsen hos dig. Så snart barnet er klar til at sutte kommer det med små kaldelyde, stikker tungen ud, forsøger at løfte hovedet og søger efter brystet.

Et nyfødt barn er fra naturens hånd udstyret med reflekser, der får det til selv at søge efter brystet og sutte kraftigt så snart brystvorten rammer ganen – og faktisk kan barnet selv, i lighed med andre pattedyrs unger, selv bevæge sig op til din brystvorte og få fat. Det kan godt tage et stykke tid, måske en hel time, inden barnet begynder at søge op til brystet. Den lille skubber sig frem ved at sætte fra med fødderne på din mave – barnet bruger simpelthen sin gangrefleks – og møver sig opad ved hjælp af bla. sine kinder …

Det kan du se på det fine lille klip om ‘breastcrawl’ til første amning her

Mælken løber til på 3-4 dagen. Indtil da får barnet dråber af råmælk, som tiltager over dage og som indeholder alt hvad et nyfødt barn har brug for. Barnets mavesæk er på dette tidspunkt lillebitte og fyldt med næringsstoffer fra fostertilværelsen. Man siger at barnet har madpakke med, så det har noget at tære på indtil mælken løber til. Babyer er nemlig udstyret med et særligt fedtlag der danner varme når fedtcellerne forbrændes, såkaldt ‘brunt fedt’ som du kan læse mere om via linket nederst på siden.

Har du haft epiduralblokade eller fået langvarigt ve-drop under fødslen kan laktogenesen være forsinket, det betyder at mælken er længere om at løbe til – og barnet søger måske ikke selv aktivt at komme til brystet men skal have lidt hjælp af dig.

Ifølge Dr. Nils Bergman, der er frontløber på ammeområdet i Norden, rummer barnets mavesæk det første døgn, stort set kun hvad der svarer til et par teskefulde mælk ad gangen! Mavesækken udvider sig lidt dag for dag og er på 3.dagen – hvor mælken som oftest er begyndt at løbe til – på størrelse med en valnød og kan rumme ca. 20 -25 ml. pr. måltid – det svarer til indholdet i et snapseglas.

Modermælk er let fordøjeligt – og mavesækken tømmes derfor hurtigt igen, det er grunden til at barnet skal have ubegrænset adgang til brystet, indtil mælkeproduktionen er godt igang og din amning er etableret….og ja man føler man ammer hele tiden, men giv ikke op, senere kommer mere rytme og længere intervaller ♥

 • Giv barnet  og dig selv ro til at få din amning startet i timerne efter fødslen. Væk med mobiltelefonen og gæster på fødestuen. Få jordemoderen til at vejlede dig – helst ved ‘hands off’ metoden, dvs. at hun ikke forstyrrer barnet ved at røre ved det. Et par dråber råmælk på barnets læber stimulerer den lille til at søge og sutte. Er barnets eksempelvis blevet suget, kan der gå længere tid inden den normale søge og sutterefleks aktiveres.
 • Hav tålmodighed til mælken løber til og lad barnet have ubegrænset adgang til brystet indtil da – benyt hud-til-hud kontakt, altså at barnets nøgne krop ligger tæt ind til dit nøgne bryst.
  Der er ikke behov for tilskud af modermælkserstatning, hvis barnet er sundt, raskt og født til termin.
 • Undlad at give barnet narresut indtil amningen er godt igang. Behovet for at sutte aftager ved brug af sut og brystet bliver ikke stimuleret nok til at opretholde mælkeproduktionen. Sutten holder barnet hen og kan trætte, så det ikke orker at sutte længe nok hos dig, til at få den kalorierige mælk der kommer sidst i ammemåltidet.  Det er nemlig sådan, at den første mælk i et ammemåltid består af en lidt mere vandig mælk, beregnet til at slukke barnets tørst, herefter kommer den fede, kalorierige mælk der giver buttede arme, tykke kinder og blød babyhud.
 • For at opretholde mælkeproduktionen når mælken er løbet til, er det vigtigt at barnet “arbejder” når det ligger ved brystet. Du tænker måske, at det at barnet har brystvorten i munden, er nok til at stimulere brystet – det er ikke helt sandt. Barnet skal sutte aktivt på brystet, gerne med korte hvil, og du skal kunne høre sutte og synkelyde. Kommer der lange pauser, skal barnet af brystet, vækkes og tilbage til brystet. Efterhånden vil barnet kunne sove 3 timer på en amning.
 • Sørg for selv at få hvile, væske og gode næringsstoffer. Sund kost med masser af grøntsager booster mælkeproduktionen og gavner din amning. Tag gerne tilskud af fiskeolie og koldpresset økologisk planteolie. Har du blødt under fødslen kan du være lav på jern, så fortsæt evt. med det jerntilskud du tog i graviditeten, da jernmangel gør det sværere at danne fed ammemælk.
 • Ved tvivl, kontakt din sundhedsplejerske.

Og husk at nyde det – inden du ser dig om drikker barnet af sin egen lille mælkekop …

Sundhedsplejersken Helle, som jeg arbejder sammen med i Familiens Hus, har anbefalet denne fine interaktive amme-app. ‘Mælk til Frederikke’. Du kan hente den gratis i App. Store – eller du kan se filmen om amning lige her 

Link til viden om babys varmeproducerende fedtvæv ‘brunt fedt’ her

mælk til frederikke

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Tine april 8, 2016 at 12:36 pm

  Ih hvor jeg allerede glæder mig til at amme igen 🙂

 • Leave a Reply