Bliv inspireret

Kloster, kunst og kjoler

I går aftes kom jeg hjem fra ferie i det danske sommerland og slog et smut indenom Jordemoderlounge. Der lå en masse skønne hilsner og spørgsmål i ’beskeder’ – tusind tak for dem 🙂 Da bloggen har holdt ferie, var det stadig et indlæg om forstoppelse der shinede på forsiden … vældig interessant, bestemt … men hermed et mere kolo(n)ristisk indlæg (haha) om kloster, kunst og kjoler. Det behøver jo ikke altsammen være brunt og bææsss, som den prægtige Anne Marie Helger ynder at udtrykke det.

Og hvad har Fru Helger så lige med noget at gøre? Tjohh, igår på vej hjem fra Kandestederne lagde vi vejen forbi Børglum kloster. Og hvad gemmer der sig bag klosterets tykke mure?

kloster, kunst og kjoler

Først og fremmest en masse både from og styg munkehistorie i sagens natur – men også alle Anne Marie Helgers overdådigt, skønne kjoler. Du ved dem, der er snøret stramt på midten men bruuuuser livslystigt ud forneden og som helt ulig den hvide jordemoderuniform, absolut ikke signalerer nogen form for klinisk virkelyst 😉

Værs’go kloster, kunst og kjoler …
kloster, kunst og kjoler 1

Her på kjolens overdådige skørt ses Børglum Kloster. En flot hvidkalket bygning. Klosteret har i middelalderen huset en munkeorden. Idag drives der landbrug og afholdes kunstudstillinger.
Kjolen er en guidedragt som Helger bar, da udstillingen af hendes rober åbnede i 2014. Læg mærke til ordet ‘bar’ – kjolerne her, er ikke nogle man bare har på, vel? Nej man bærer dem.
kloster, kunst og kjoler 2

Når du træder fra det skarpe sollys og ind i klosterets kølige dunkelhed, mødes du af  Helgers knaldrøde Kampkrinoline. En kjole, der som hun selv siger, passer perfekt til aktivisme og demonstrationer. Sidst båret til et velgørenhedsarrangement til fordel for de sultne børn i Hellerup området 😉
Ved siden af Kampkrinolinen, med knald på kulørerne står Fristadsfuriekjolen. Nogle af jer kan nok huske da kasernen, der senere blev til Fristaden Christiania – nu Danmarks største turistattraktion  – blev stormet og besat. Og nej, Helger deltog ikke – men som en lille diskret oplysning for netop denne blogs læsere, kan det oplyses at fraværet skyldes, at hun var ved at føde.
kloster, kunst og kjoler 3

Herover ses A.M Helgers udgave af den uundværlige ‘lille sorte’ der som bekendt passer til enhver lejlighed. Den er syet af mere end 400 m sort tyl. Man kan vel konkludere, at stort er det nye sort 😉
Til højre står et kostume fra en dramatisering af Herman Bangs novelle Irene Holm. Ihhh, hvor jeg synes den kjole passer til en rigtig gammeldags jordemodertaske! Men Irene var ikke jordemoder – hun var falleret kongelig danserinde.
kloster, kunst og kjoler 4

Side om side på pallerne, ses et stripkostume og en burka. Til burkaen hører klaphat, øl og hotdog – ren kultursammenføring!
“Forestil jer, at skulle købe ind i en burka, at mærke om avocadoerne er modne uden at vise bar arm, for slet ikke at tale om at lægge varerne op på båndet uden selv, at køre med rundt når gevandterne hænger i. Men at finde pungen – det er kropumuligt! Det er derfor mænd ikke går med burka, de kan ikke holde det ud når de ikke kan finde pungen”. Dette nogenlunde korrekt citat fra bogen ‘Råberober’ kan her få lov at binde dragternes placering sammen.
kloster, kunst og kjoler 5

Politiske statements.
Fru Plask-Plaskenskjolds Velgørenheds-vilddyrs-model, fruen har nemlig med egne øjne set hvordan afrikanerne “kan leve på en sten og den glæde skal vi ikke tage fra dem”. Til gengæld hjælper hun dem gerne af med nogle af deres truede dyrearter.

Ved siden af Plaskenskjolds vakse vilddyr, står Fogh look-aliken “Rød Splatklat” som er  A.M Helgers kostumerede udtryk for antipati mod DK som krigsførende nation – og en sympatitikendegivelse med aktionen, hvor der blev kastet rød maling mod den daværende statsminister.

Og så er der alle de andre skønne rober, såsom Hjemløse-kjolen kreeret af Hus-Forbi aviser, silke og silkebånd – eller Mandela Roben der fik Nelson Mandela til at tro, at  Fru Helger var selveste danmarks Dronning. Men dem må du selv gå i kloster for at se …

Og inden du forlader dette fredfyldte sted, så gå en tur gennem klosterhaven med munkenes lægeurter. Her vokser bla. urten Slangerod, som var datidens middel til igangsættelse og fremskyndelse af fødsler. Urtedrikken skulle doceres med stor varsomhed af den urtekyndige, planten er uhyggelig giftig!

Kh. Helle

kloster, kunst og kjoler 6

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Dorthe Svane juli 27, 2015 at 2:52 pm

  Mon ikke munkene roterer med al denne utæmmelige kvindskab i deres hellige haller? Kan man mon finde inspiration til en sølvbryllupskjole her eller risikerer man at skræmme gæsterne væk?

  • Reply Helle Broch Nielsen juli 30, 2015 at 9:32 am

   Jow for søren da Dorthe – de må da få kuller de stakkels munke 😉 Jeg mener bestemt Fristadsfuriekjolen ville være passende til en sølvbrud af din skønne kaliber 🙂 De andre kjoler bliver for svære at danse vals i 🙂 KNUS

 • Reply Rikke juli 29, 2015 at 8:55 pm

  Børglum kloster er et betagene sted, kjolerne ser farverige ud, præcis som det kunne forventes med AnneMarie helger som ejer 😉 kh Rikke

  • Reply Helle Broch Nielsen juli 30, 2015 at 9:29 am

   Ja Rikke – der er ret skønt på klosteret – kunne godt have brugt meget mere tid der – men det må blive en anden gang. Du må ind at se kjolerne – de er forrygende. Tak fordi du læser med 🙂 Kh. Helle

 • Reply anne marie helger oktober 27, 2015 at 1:08 pm

  Kære Helle. Jeg kan ikke finde din adresse – du sendte den ellers nok så sødt til mig. Du har stadig ikke modtaget mine Råberober som tak for din skønne reportage fra Helger kostumeudstillingen på Børglum. Du skriver knald godt – lige i min ånd – jeg er bare ikke så velskrivende som du er. Kærlig hilsen Anne Marie Helger

  • Reply Helle Broch Nielsen november 2, 2015 at 8:27 pm

   Åhhhh tusind tak søde Anne Marie – sender lige adressen til din indbakke på FB. Knus Helle

  Leave a Reply