Jordemoderi, Opskrifter

Kager for Fred – bag en ammekage!

Ammekage, Klimakterie-kage og de lidt mere oprørske Ve-muffins…

Overskriften på dette indlæg er inspireret af den danske græsrodsbevægelse Kvinder for Fred. Det var et pacifistisk kvindenetværk der under sloganet ”Mænd står for skud – Kvinder for fred” arbejdede for fred og nedrustning.

Målet var at få kvinder verden over, til at stå sammen mod missiler og statsledere og kræve at de mange milliarder, der bruges på våbenindustri istedet anvendtes på mad til verdens befolkning! Netværket nedlagde sig selv i 2010 – selvsagt ikke fordi målet var nået, men pga. manglende tilslutning fra den nye kvindegeneration. Har du lyst til at læse mere kan du finde netværkets gamle tidsskrifter med de finurlige navne ’Grydelappen’ og ’Køkkenrullen’ på ’Kvinder for Freds’ hjemmeside.

Fred i verden – og fred på hjemmefronten! Grib grydelappen og tag en Amme-kage ud af ovnen.

ammekage - jordemoderlounge

Ammekagen – som måske nærmere er et brød – er bagt på ingredienser der i folkemunde siges, at optimere
mælkedannelsen. Bemærk sætningen i folkemunde – for noget videnskabeligt belæg for, at der findes laktogenetisk kost – altså mad der i særlig grad sætter gang i mælkeproduktionen – er ikke fundet.

Traditionelt har havremel dog været brugt som næringsmiddel til ammende mødre. Havre er da også en rig kilde til jern og da lave jerndepoter kan være en grund til nedsat mælkedannelse giver det rigtig god mening. (Har du mistanke om jernmangel skal du tale med lægen). Havre indeholder ligeledes stoffet beta glucon. Det er et sukkerstof der har betydning for dannelsen af hormonet prolaktin – altså det mælkedannende hormon. Bananer og pecannødder indeholder mineralet kalium, som er med til at regulere væskebalancen og B-vitaminet folinsyre, der giver ro på nervesystemet. Og ro – det stimulerer mælkedannelsen!

Opskrift på Amme-kage

  • 75 g blødt smør
  • 4 modne bananer
  • 50 g. hakkede pecannødder
  • 200 g kokosblomst sukker
  • 1 sammenpisket æg
  • 1 spsk. vaniljepulver
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 nip salt
  • 70 g havremel – evt. knuste havregryn
  • 100 g hvedemel , glutenfrit mel eller hva’ du vil.

Mos bananerne og bland dem med smør, sukker, æg, salt og vanilje. Tilsæt bagepulver og vend de to melsorter samt pecannødder i. Hældes i smurt form og bages ved 180 g. ca. 1 time.

Spis et par skiver varme lige fra ovnen – og med et strejf af koldt økologisk smør. Læg barnet til brystet og hop i seng resten af dagen med masser af hud-til-hud kontakt med den lille. Det giver ro til mælkedannelse og styrker nedløbsrefleksen.

Ps.: Kokosblomstsukker søder mindre end alm. sukker. Til gengæld kører det heller ikke nær så meget med dit blodsukker. Du kan få det ved helsekosten – og ellers brug brun farin eller rå rørsukker til ammekagen.

Er du interesseret i klimakteriekagen eller evt. ve-muffins – så læg en kommentar 😉

Previous Post Next Post

12 Comments

  • Reply Susy Grundahl november 24, 2013 at 6:41 pm

    Tillykke med din blog, Helle. Hvor er den fin og det samme er dine ord.
    Glæder mig til at læse mere fra dig.
    Kærlige hilsner fra Susy

  • Reply helle november 26, 2013 at 8:17 pm

    Tak Susy – det glæder mig 🙂

  • Reply Lisbeth november 27, 2013 at 6:48 pm

    Hej Helle. Tillykke med siden….glæder mig til mere. Knus Lisbeth

    • Reply helle november 28, 2013 at 1:09 pm

      Tak Lisbeth…det er jeg rigtig glad for 🙂

  • Reply Ulricce marts 25, 2014 at 1:31 pm

    Skønne historiske og sjove beskrivelser, som jeg vil referere til i mit jordemoderliv

    • Reply Helle Broch Nielsen marts 25, 2014 at 4:50 pm

      Skønt du kan lide beskrivelserne – det er altid dejligt når bloggen kan inspirere – og tak fordi du tager dig tid til at kommentere. Kh. Helle

  • Reply Lisbeth Ivarsen februar 7, 2015 at 3:25 pm

    Kager for fred, ammekage, ve-muffins, klimakteriekage og Scherfigs dejlige “mælkereklame” Fantastisk! Er helt tilfældigt faldet over din blog (var på jagt efter opskrift på Ras el hanout) og jeg blir da helt glad i låget. Jeg har tre store børn så en ammekage tror jeg ikke jeg vil bage, men en klimakteriekage det er lige noget for mig!

    Mange hilsner Lisbeth

    • Reply Helle Broch Nielsen februar 8, 2015 at 3:19 pm

      Kæreste Lisbeth….og jeg blev da osse helt glad i låget af at læse din hilsen 🙂 Tusind tak ska’ du ha’. Jeg har lige et par indlæg der skal på bloggen først – og så kommer klimakteriekagen 😉 Knus til dig fra Helle

  • Reply Maj Julie august 10, 2015 at 6:28 pm

    Kære Helle
    Det er en dejlig blog du har – som jeg lige har opdaget. Er selv 36 uger henne i min graviditet, og vil da meget gerne vide hvad der skal i de ve-muffins, nu når det er ved at nærme sig 😉
    kh. Maj

    • Reply Helle Broch Nielsen august 11, 2015 at 10:15 am

      Tusind tak Maj Julie. Vemuffins bages med dadler og et nip chili. Jeg ser lige at få skrevet opskriften ned til dig – lægger den ind på FB siden der hører til blogen. Kh. Helle

      • Reply Maj Julie august 11, 2015 at 6:15 pm

        Lyder dejligt, tusind tak. Det glæder jeg mig til 🙂

    Leave a Reply