Bliv inspireret

Julepomander

Besynderligt ord – julepomander – men bare læs videre, det handler om julens duft …

Som den eneste højtid lugter julen af noget. Påsken har ingen genkendelig lugt og hvis vi sagde, at her dufter af Pinse, ville det lyde liiidt småsært. Men julens dufte kender vi – julen er duft!

Julen dufter af gran og andesteg, nybagte vaniljekranse og hyacinter – og så dufter den af fremmede himmelstrøgs krydderier – nelliker, kanel og kardemomme. Det er jo ikke så underligt, eftersom det er en mellemøstlig fødsel vi fejrer.

Mit yndlingsjulekrydderi er ubetinget kryddernellike. Jeg elsker at kryddernelliker er blomsterknopper, der plukkes af en busk, lige inden de folder deres lyserøde kronblade ud – og derefter tørres i solen.

Tænker I alle har fanget juleduftens ånd i en appelsin med nelliker og hængt den op i røde silkebånd – og nok osse oplevet, at efter et stykke tid bliver appelsinen kedelig, brun eller muggen?
Det sker ikke hvis du ødsler med nellikerne og laver en julepomander …

julepomander-1

En pomander er egentlig bare en duftkugle af forskellig art. Før i tiden var det ofte en beholder med velduftende urter, man kunne tage med sig. Måske når man skulle til barselsgilde og barselsstuen var beklumret af de mange besøgende og deres medbragte barselspotter med grønkål og flæsk  – så var det sikkert rart at stikke næsen i urterne og snuse duften ind.

Selve ordet pomander kommer af det franske pommes d’ambre som oversat betyder ‘æble med ambra’. Ambra er som bekendt et kirtelsekret (!) der udskilles fra kaskelothvalers tarm og før i tiden blev brugt som et kostbart parfumestof, hvis duft havde erotisk tiltrækningskraft!

Nå, men ikke noget kirtelsekret her  – en julepomander er kort og godt en appelsin der er så tæt besat med kryddernelliker, at frugten konserveres fuldstændig og bliver evighedsholdbar. Man kan osse lave en brudepomander, hvor en grapefrugt ( duften af grape, siges at være duften af ungdom) gennemstikkes med rosenknopper …åhhh.

Pomandere er vildt dekorative og dufter helt vidunderligt. Kunsten er at sætte så mange nelliker i, at appelsinen kun lige kan skimtes imellem stilkene.

julepomander-5

Efter en uges tid eller to, er appelsinen skrumpet, så nellikerne sidder fuldstændig tæt. Hvis de sættes for tæt fra starten skubber de hinanden ud efterhånden som appelsinen indeni tørrer ud.

Langsomt balsameres appelsinen helt og bliver til en appelsinmumie, som kan tages frem år efter år og pynte i krydderfadet. Hvis duften falmer lidt med årene, kan pomanderen rystes i en plasticpose, med et par teskefulde stødte nelliker – og hvis man ellers kan finde det, er det godt at blande med tørret, pulveriseret violrod. Det har jeg købt på et tysk apotek, men har ikke været heldig at få det her.

Alle julekrydderierne – og i øvrigt osse citrusduften –  får hjernen til at udskille en kaskade af signalstoffer. Blandt andet kærlighedshormonet oxytocin som gør os afslappede og imødekommende over for andre – lige i julens ånd ♥   

Mere om krydderier  finder du her

De gamle jordemødres apotek

Krydderfad

Peberkagebrød

julepomander2

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply