Jordemoderi

Jordemoder i Familiens Hus

Som jordemoder, arbejder man indenfor svangreomsorgen, dvs. sundhedsvæsenets tilbud til familier under graviditet, fødsel og barsel.

Hele denne livsfase betragtes som en naturlig livsproces, hvor indsatsen skal tage udgangspunkt i den enkelte gravides ønsker og behov. Dette gøres blandt andet ved at differentiere tilbuddene.
I Esbjerg har vi et særlig supergodt tilbud, nemlig Familiens Hus, som er et samarbejde mellem Esbjerg Kommune og den private organisation Mødrehjælpen.jordemoder familiens hus

Familiens Hus henvender sig til kvinder, der vælger at få deres børn tidligt ift. gennemsnittet. Sundhedsstyrelsens definition på en ’ung mor’ er en mor under 20 år. En af kerneydelserne i Familiens Hus er imidlertid, at styrke og fastholde unge forældres tilknytning til uddannelse og arbejdsmarked og huset har derfor tilbud til mødre og fædre op til 30 år.
familiens hus fest

Jeg er ansat i  jordemoderkonsultationen i Familiens Hus. Gravide på 22 år og derunder, inviteres automatisk til at gå til jordemoder her. I lighed med regionens øvrige svangreomsorg tilbydes kvinderne omkring 7 jordemoderbesøg, hvor mor og mave er i fokus – samt fødsels og forældreforberedelse af kortere eller længere varighed alt efter kvindernes behov.

undervisning familiens hus

Jeg har konsultation og undervisning i huset en til to gange om ugen. Det daglige personale består blandt andet af  socialrådgivere og pædagoger med viden og erfaring i de områder, som erfaringsmæssigt kan være en udfordring, når man bliver forældre i en livsfase, hvor uddannelse,tilknytning til arbejdsmarkedet, økonomi og parforhold ofte kun er i sin spæde begyndelse.

familiens hus mor

I huset er osse ansat sundhedsplejersker, der både underviser, tager på hjemmebesøg – og er til rådighed for alle de spørgsmål der trænger sig på hos nybagte mødre.

Familiens Hus er meget andet end undervisning. Her er åbent for fællesspisning, traditionsfester og mødre- og netværksgrupper. Hver tirsdag er der for eksempel café, hvor familierne kan komme til spisning og møde andre unge familier. Og lige netop det, at kunne opleve fællesskab med andre unge gravide eller småbørnsforældre, er for mange en god oplevelse fordi den sædvanlige omgangskreds som oftest er et helt andet sted i ungdomslivet end en selv.

familiens hus mor og barn

Som jeg ser det, er husets styrke helt klart det tværfaglige miljø, hvor en vifte af tilbud, undervisning og rådgivning indenfor sundhed, svangreomsorg, socialområdet, beskæftigelse og uddannelse folder sig ud under samme tag. Det gør det så meget nemmere og langt mere attraktivt for unge forældre selv at søge netop de tilbud og den hjælp og støtte de har brug for – og på den måde  komme godt igang med forældreskabet og den udfordring det er, at få en hverdag med småbørn, skolegang eller job til at fungere.

Og så er her iøvrigt skidehyggeligt – og Marianne i køkkenet er verdensmester i lækre frokoster og nybagte boller. Skal bare lige ha’ hende lært at supplere med glutenfrie lækkerier 😉
Og hvis du læser med her Kent servicemedarbejder – så er mit billede på væggen i konsultationen faldet ned – gider du hænge det op, 1000 tak  😉

Kh. Helle

Læs mere om Familiens Hus og muligheden for at blive frivillig, på hjemmesiden her

Følg Familiens Hus på FB  her

Se blogindlægget om bodypainting af gravide maver til husets sommerfest her

Mødrehjælpen kan du læse mere om her

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply