Jordemoderi

Hvordan føles veer – 10 kvinder fortæller

Nogle af de hyppigste spørgsmål fra kvinder der nærmer sig termin, handler om veer. Hvordan føles veer, hvad er en ve, hvorfor gør det ondt og hvordan kan man overhovedet vide om det er veer? 

For at tage det sidste først, så fik jeg som førstegangsfødende det svar af  min jordemoder – at hvis jeg var i tvivl så var det nok ikke veer….det synes jeg var et letkøbt svar dengang, men må indrømme at jeg idag ikke har noget bedre.

Rent fysiologisk, er veer selvfølgelig ikke så svære at forklare. Livmoderen er en stor muskel med muskelfibre både på langs og cirkulært og veerne er en sammentrækning af disse fibre.
Når muskler spændes bliver fibrene tykkere og kortere. Dette giver mindre plads inde i barnets hule, hvilket bevirker at den lille vil blive presset ned mod den nederste del af din livmoder.
Når barnet på den måde trykker på livmoderhalsen trækkes den op og livmodermunden åbner sig gradvist. At det gør ondt skyldes både at iltforsyningen i musklen påvirkes og at barnet øver et stort pres på de sensoriske nerver til bækkenet.

nathasja                       Herligt billede – Malik har bodypaintet sin mor. Tak til Nathasja for lån…

Hvordan det føles at have veer, er forskelligt fra kvinde til kvinde og afhænger af hvor langt du er i fødslen, hvordan barnet har lejret sig og en hel del andre både fysiske og psykiske faktorer.
Jeg tænkte at det ville være svært at sætte ord på – men hold nu op, det får disse 10 kvinder gjort helt fantastisk.
Læs med:

Henriette :
Jeg følte det som et bælte rundt om nederste del af maven, der bare strammedes helt sindsygt i takt med at veen tog til for så at slappes.

Katja:
Jeg synes ikke veer gør ondt på sådan…ondt  måden. Det er svært at forklare, det er en helt særlig følelse. Jeg var ikke i tvivl. For mig er det en spænding der går gennem kroppen og som kræver min koncentration, kræver at jeg vender mig ind i mig selv og lukker alt ude. Men det er ikke nødvendigvis en ubehagelig smerte, hvis jeg har lattergassen at fokusere nedi og bare koncentrerer mig. Og så virker det for mig at kunne se tallene på vemåleren. Den stiger og falder lidt før det sker og så kan jeg ligesom fokusere. Jeg tænker at veer føles meget forskelligt, alt efter om barnet ligger rigtigt og det glider som det skal eller hvis man har ungen liggende skævt og det bare føles forkert. Jeg har heldigvis kun prøvet det første (endnu).
Jeg kan fortælle mere om et par uger 😉

Nina
Det var smukt. Mine 3 fødsler var ikke slemme men bare noget der skulle overstås og så kom det smukke bagefter.

Anette
Jeg skulle finde min indre ro ved hver ve, for så kunne jeg styre dem og have det rart – de gange hvor jeg ikke fandt roen, der gik min krop helt amok i en slags kramper. Så jeg lærte hurtigt at gå ind i mig selv og styre mine veer. Det resulterede i den mest fantastiske fødsel, syntes jeg, hvor jeg nogenlunde havde kontrol over det hele, hele vejen igennem. Jeg fik min drømmefødsel, hvor der ikke var komplikationer og jeg fik lov at føde i vand – det blev jordens smukkeste og dejligste dreng, der nu er 8 uger.

Mamamiskmask
For at blive i naturfænomenernes verden – veer er til sidst i forløbet som en tsunami med kortere og kortere imellem. Det føles meget overvældende men også som en god smerte. Når man kan mærke at det går som det skal, er veerne knapt så smertefulde, men dog stadig voldsomme.

Charlotte
Jeg havde et virkelig godt fødselsforløb og følte til det sidste at veerne hjalp mig. Jeg havde i starten lidt svært ved, at finde ud af hvordan jeg skulle tackle veerne men fandt ud af, at jo mere aktiv jeg kunne være under veerne, med at stå op, rotere med bækkenet og hofterne jo bedre blev det. Så var det som om veerne og jeg samarbejdede. Jeg synes faktisk det var en fed fornemmelse at forsvinde helt ind i veerne, selvom det også gjorde pænt ondt og blev ret hårdt arbejde til sidst.

Luise
Mine veer føltes som en slags bølge. Var ikke i tvivl når veen var på sit højeste for så at dale igen. Men de gjorde psyko ondt. Dog var de nemmere at komme igennem da jeg kom ind i rytmen med, at de steg i smerte for så at dale igen. Det var fantastisk at føde, men jeg har intet glansbillede af smerten….det gjorde ONDT!!!!

Tanja
Mig og veerne nåede aldrig at blive venner!!

Maria
Mine veer gjorde MEGA ondt. Iltmasken var min bedste ven. Jeg oplevede dog, at når jeg gik ind i smerten kunne jeg bedre håndtere den. Når jeg følte at nu kunne jeg ikke klare mere, ja så var smerten på retur igen og jeg kunne slappe af og samle kræfter inden næste ve.
Følte mig til gengæld enormt stærk og klar i hovedet under fødslen. Som om et eller andet urinstinkt blev vækket.

Trine
Med mit første barn var veerne rolige og jeg kunne mærke de arbejdede når jeg lukkede øjnene og fokuserede indad. Ja de gjorde ondt men det var som om jeg kunne samarbejde med dem når jeg lukkede verden ude. I marts, da jeg fødte Nor, havde jeg koblede veer – 5-6 stk. uden pause imellem! De gjorde sindsygt ondt og det var frustrerende ikke at nå at trække vejret! Men jeg havde verdens bedste jordemødre Laura (?) og Gitte Grande på Hillerød – som i øvrigt lirkede 4300 g barn ud, uden at jeg måtte presse. Så begge fødsler har været en super oplevelse trods smerter.

veer2

En del af kvinderne her beskriver hvordan det hjalp at gå ind i sig selv og arbejde med og ikke imod veerne. Der er flere måder at håndtere veerne på og netop det at  give efter for styrken og vende opmærksomheden indad, er en af dem. Det får man faktisk hjælp til af ‘kroppens eget apotek’. Når du har veer udskilles der nemlig  en mængde hormoner der skal hjælpe dig. Blandt andet hormonet oxytocin som både har den effekt at dine veer bliver effektive og at du glider lidt ind i din egen verden. Hvis alt går ukompliceret og du er uforstyrret og tryg i din fødsel vil du producere rigtig meget oxytocin og dermed være i en god cirkel. Oxytocin er også et ’glemmehormon’ så du bagefter ikke husker fødslen i detaljer og derfor gladeligt opfylder moder naturs ønske om, at du skal kaste dig ud i fødselsstrabadserne mange gange i løbet af dine fertile år ;-).

Der er en lang række andre hormoner i spil under en fødsel, f.ex endorfiner som kaldes kroppens eget morfin. Udskillelsen af endorfin forstærkes både ved bevægelse og ved berøring, f.ex. massage. Hvis du bevæger dig rundt under fødslen vil din krop belønne dig med at udskille endorfiner og samtidig får du mere ilt til muskelarbejdet. Forskning viser faktisk at kvinder der er oppegående i størstedelen af fødslen, får et gennemsnitligt kortere forløb.
En anden klassisk  måde at håndtere veerne på er aktiv vejrtrækning og det er noget af det jordemoderen vil hjælpe dig med. Vil du lære specielle teknikker findes der kurser, f.ex i ‘smertefri fødsel’.

Og så et lille tip – det er svært at slappe af under en ve – men prøv om du kan spænde af. Giv slip i kæben og i hænderne, så afspænder du automatisk dit bækken. Afspændte muskler gør mindre ondt og barnet har lettere ved at rotere og trænge ned gennem bækkenet.

Og husk så, at hvis du har brug for det, så findes der en række naturlige smertelindringsmetoder og hvis du slet ikke kan finde roen, er stærkt forpint eller er utryg og bange, så snak med jordemoderen om at få medicinsk smertelindring.

Du kan læse om ‘fødsel uden smerte’  her 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply