Jordemoderi

Hvordan du undgår bristninger under fødslen

Et blogindlæg uden billeder…næsten
Nogle af de hyppigste spørgsmål jeg får i min konsultation handler om bristninger under fødslen – og om man selv kan gøre noget for at undgå det.

Realiteten er, at ca. 80 % af alle 1.gangsfødende får en eller anden form for bristning. Som regel kun mindre rifter selvom alle har hørt skrækscenarier om fødende, der ’sprækker helt om i nakken’. Kun ganske få % får større bristninger – og endnu færre får skader der involverer endetarmens lukkemuskulatur. Flergangsfødende er generelt mindre udsat for bristninger.

Og ja, du kan til en vis grad selv være med til , at nedsætte risikoen for større bristninger!

Men først lidt baggrundsviden.
De fleste bristninger sker i perineum – det er det, der på dansk hedder mellemkødet. Jeg plejer nu istedet, at bruge den latinske betegnelse perineum – synes ordet ‘mellemkød’ har klang af et eller andet fra supermarkedets køledisk (!)
Perineum er det lille delikate område mellem skeden og endetarmsåbningen. Området består af hud og muskelvæv og er skabt til at kunne give sig, når barnets hoved skal passere.
Det øjeblik, hvor din babys hoved står i din skedeåbning uden at glide tilbage igen, benævnes ’kroning’. Når babyhovedet kroner er dit væv udsat for maksimalt pres.
Det kan du se hvis du googler ordet ”crowning”  – eller nej, lad ved nærmere eftertanke hellere være med det !
At babys hoved kroner mærker du som en brændende, udspilende fornemmelse et kort øjeblik, herefter vil du nærmere føle dig følelsesløs. Udspilingen blokerer nemlig nerverne i vævet og er naturens egen bedøvelse. Dette gør faktisk, at du ikke vil mærke det, hvis du skulle få en bristning.  På dette tidspunkt i fødslen vil jordemoderen guide dig til skiftevis at puste og presse, så hovedet glider nænsomt ud. Din opgave er, at følge din krops signaler og jordemoderens anvisninger.

Flere faktorer på spil
Der er mange faktorer der spiller ind på din risiko for bristninger f.eks. din huds elasticitet, fødslens længde, hvordan barnet har drejet sig, om du er bedøvet eller bevæger dig rundt under fødslen – samt hvor god grundform du er i.
På den fødegang hvor jeg arbejder er der ligeledes fokus på jordemoderens håndgreb – dvs. hvordan jordemoderen holder sine hænder når barnet forløses.

Massage af perineum
Der er lavet undersøgelser der viser, at der muligvis kan være en fordel ved, at massere perineum med olie de sidste uger inden fødslen. Dette skulle angiveligt øge vævets elasticitet og gøre perineum mindre stramt. Det bidrager dine egne graviditetshormoner iøvrigt osse til.

 • Massagen skal tilsyneladende udføres de sidste uger inden fødslen, 3-4 gange om ugen i op til 5- 10 min. og på en helt speciel måde. Du skal bruge en  uparfumeret olie, f.eks. mandelolie. Massagen foregår indvendig nederst i skeden. Med to fingre masserer du området ned mod endetarmen og ud mod siderne indtil vævet føles varmt og let blødgjort. Herefter kan du blidt strække vævet. Det er vigtigt at det ikke er ubehageligt eller gør ondt. Undlad at massere hvis du har infektioner i vagina.
  Hvis du investerer i en olie der er specielt beregnet til perinealmassage, følger der instruktionsmateriale med. Du kan også finde nøjagtig anvisning på nettet.

Personligt tænker jeg, at massage kan bidrage til at du vil få en bedre fornemmelse af perineum og tro på, at vævet kan give sig nøjagtigt som det skal, når barnets hoved skal passere. Dette vil give bedre afspænding og dermed lettere passage når den tid kommer.

Knibeøvelser
Jeg vil også gerne opfordre dig til at lave knibeøvelser, så du får en god fornemmelse af spænding og afspænding i dit muskelvæv. Muskler der er vant til at blive brugt vil ganske enkelt arbejde bedre.
Knibeøvelser kan du se mere om på hjemmesiden www.gynzone.dk.
Du finder siden på linket her : gyn.zone
Knibeøvelser skal du alligevel intensivt igang med efter fødslen – og resten af dit liv…så bare så småt igang med det 😉

Fødselsforberedelse
Din krop er skabt til fødselsarbejdet og god fødselsforberedende undervisning, vil understøtte din tro på, at du kan klare arbejdet og give dig en større fornemmelse af, hvad der skal ske og hvordan du bedst arbejder med i processen. Find et hold hvor du også bliver introduceret til afspænding og vejrtrækningsøvelser.

Altså 6 måder at mindske risikoen for større bristninger :

 • en sund livsstil, hvilket indebærer nærende kost der styrker huden og let motion der øger blodgennemstrømningen.  Absolut ingen rygning – det svækker vævet!
 • fødselsforberedelse
 • knibeøvelser
 • massage af perineum  med f.eks. mandelolie eller en  fødselsforberedende specialolie 
 • undgå at ligge for meget ned under udvidelsesveerne – bevæg dig så vidt muligt rundt
 • lyt til jordemoderens anvisninger om hvornår du skal presse – og hvornår du skal puste

Din jordemor vil hjælpe dig ved at holde en varm klud mod dit perineum, for at øge blodgennemstrømningen – og iøvrigt forløse dit barn så skånsomt som muligt.

Jeg kan ikke love dig at du ikke får en bristning ved at følge disse råd – men de vil helt klart bringe dig i bedre fødeform!
Har du kommentarer – eller spørgsmål, så stil dem hjertens gerne herunder i kommentarfeltet.

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Louise januar 29, 2014 at 9:13 am

  Vil gerne vinde lækre produkter fra weleda 🙂

 • Reply Lærke januar 31, 2014 at 1:35 pm

  Tak søde Helle for endnu en inspirerede indlæg. Selvom jeg sidder træt (efter en døgnvagt på 20 timer, + nat + syg søn) glæder jeg mig nu til næste graviditet, fødsel og baby, og ja hvem ved, måske skulle man finde overskuddet til massage næste gang 🙂
  Jeg vil også gerne være med i den konkurence 🙂
  God weekend der ude

  • Reply Helle Broch Nielsen januar 31, 2014 at 2:18 pm

   Kære Lærke…sikke en marathonvagt,håber du nu har fri et par dage. Iøvrigt har du født med en af mine kons.piger …hun var meget glad for dig. God bedring med den lille – og jeg skal ikke læse mellem linjerne at du er gravid igen vel? 😉 Du er med i konkurrencen:-)

 • Reply Lærke februar 1, 2014 at 4:33 pm

  Og Hihi nej igen graviditet her hjemme! 🙂 bare forventningens glæde 🙂

 • Reply Winnie Di Martino februar 4, 2014 at 8:23 am

  Dog heler ingen graviditet her – men vil da gerne deltage i konkurrencen alligevel 🙂

  • Reply Helle Broch Nielsen februar 4, 2014 at 9:13 am

   Super Winnie 🙂 Hvilken produktpakke vil du gerne være med i lodtrækningen om….perineumolie + tummyoil eller granatæbleolie + bodywash?

  Leave a Reply