Bliv inspireret, Inspiration

Hvid støj

Almindeligvis forbinder vi ordet ’støj’ med noget forstyrrende der stresser os – og som hurtigst muligt skal dæmpes. Noget helt andet er det imidlertid med ‘hvid støj’…

Hvid støj kaldes også beroligende støj  og henfører til lyde der monotont suser, hvæser, brummer – eller måske risler, hvisler, summer eller bruser. Allerede ved at læse ordene har du lavet nogle associationer, ikke ? Måske om vinden, om havet, om vandfald, elve eller humlebier. Mange naturlyde er nemlig hvid støj – tænk f.eks. lyden af silende regn, susende graner, tørre blade der rasler i vinden, knitrende bål eller rislende vandløb… 

 

Hvid støj siges, at skabe afslapning  og mindske stress – og skulle være helt eminent hvis du lider af søvnbesvær. Prøv f.eks. at falde i søvn til vindens susen i trækronerne, lyden af vindharper, bølgernes slag mod stranden eller knirkende fodspor i sne.

Når disse lyde virker beroligende, er det med stor sandsynlighed fordi vi genkender dem og de forekommer os meningsfulde. Samtidig holder hvid støj andre lyde ude – lyde som måske er forstyrrende og hindrer nervesystemet i at finde ro.

Kender du det, at din radio ikke er indstillet rigtigt og står mellem to stationer? Den hvæsende knitren det medfører, er et eksempel på hvid støj. Her virker lyden dog  sandsynligvis ikke særlig beroligende fordi den ikke er tilsigtet og derfor snarere vil betragtes som en decideret irritation, du hurtigt vil skrue væk fra.
Men hvis den samme lydfrekvens med lidt andet klangbillede, associerer til noget velkendt, såsom støvsugerbrummen, vaskemaskinens centrifugering eller susen fra hårtørreren indvirker det bevisligt på vores hjernebølger – og medvirker til at andre lyde dæmpes.

Osse babyer kan falde til ro med hvid støj – især babytilpasset  hvid støj! Naturligt nok, virker lyde kendt fra livmoderen særligt beroligende på babyer. Forestil dig hvad din baby har lagt øre til inden i dig. Lyden af dit hjerte, rumlen af dine tarme, susen af dit blod, skvulpende fostervand, dæmpede stemmer udefra – og hvem ved…måske hvisker moderkagen også blidt til baby!
Vil du vide mere om moderkagen klik her

Der findes et hav af CD’er og et stort antal App’s du gratis kan downloade med hvid støj både til dig og baby. Ude i Google-land kan du osse finde hovedpuder, bamser og tøjdyr med indbygget afspilning af  beroligende monotone hvidt-støjende klange. 

Og så lige en kommentar til illustrationen ovenfor. Det er mit yndlingsbillede af min sjæls veninde Susy. For mig er billedets scenarium en visualisering af begrebet hvid støj.
Kan du ikke osse høre sneen falde, bålet knitre – og blyantens regelmæssige skrats mod notesblokkens papir ? Susy bruger selv billedet til et afsnit om taknemmelighed i sin bestseller ‘Retrokuren’…. den kan du læse mere om her.

Billedet herunder er Vesterhavet med masser af lyd…tordnende bølgebrus, brænding, mågeskrig og strid blæst 🙂
white noise - hav

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply