Jordemoderi

Hvad er en hindeløsning

Vi ved rigtig meget om fødsler, men hvad der lige netop på et givet tidspunkt, får fødslen til at starte, det ved vi faktisk ikke så meget om – og hvorvidt vi skal gribe ind i det fine samspil som sker mellem mor, barn og moderkage er altid en diskussion værd og skal nøje overvejes.

Hvorom alting er, forekommer der situationer hvor det lægefagligt besluttes at fødslen skal igangsættes. Det sker som regel medicinsk, men inden da kan jordemoderen forsøge at løsne dine hinder .

Hindeløsning er et lavpraktisk, forholdsvis blidt og mindre invasivt indgreb end andre fagligt udførte igangsættelsesmetoder. På ‘min’ fødegang er hindeløsning en rutinemæssigt start, på det igangsættelsesforløb kvinder med ukompliceret graviditet, tilbydes 10 dage efter den scanningsfastsatte terminsdato.

At kunne løsne hinderne, kræver at kroppen selv er i gang med at modnes til fødsel, jordemoderen skal nemlig kunne føre en finger ind gennem livmodermunden og op gennem livmoderhalsen. Hele svangerskabet igennem, er livmoderhalsen som regel  flere cm. lang og fast – og livmodermunden er lukket. Når fødslen så nærmer sig omkring terminsdatoen, begynder hormoner at blødgøre og afkorte livmoderhalsen hvilket får livmodermunden til så småt at åbne sig.

hindeløsning1

Ved at køre sin finger 360 grader rundt lige indenfor i livmoderen under barnets hoved, kan jordemoderen løsne fosterhinden fra livmoderens inderside. Ved denne manøvre udskilles kaskader af hormonet prostaglandin, som vi ved er en aktiv medspiller i fødslens start.

En effektfuld hindeløsning virker indenfor et døgn. Undertiden får man dog en række smertefulde plukkeveer eller småblødning uden at den udførte hindeløsning fører til fødselsstart. I sjældne tilfælde går vandet utilsigtet i forbindelse en hindeløsning – og så er fødslen jo igang, men vandafgang er ikke målet med at løsne hinderne. Forskning viser at der ingen obstetriske, dvs. fødselsmæssige, komplikationer er ved at få foretaget hindeløsning.

Overvejer du hindeløsning så tal med din søde jordemoder.

Hvis du vil vide mere om livmodermundens åbning – så kig endelig med her

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply