Jordemoderi

Hvad er en god fødsel ?

Alle mødre bærer erindringen om deres fødsler med sig hele livet. Bed en hvilken som helst mor fortælle om hvordan det var, da hun fødte og du vil få en beretning som nok handler om den fysiske fødsel – såsom varighed og veer – men sandsynligvis langt mere om, hvad de personer der har været tilstede ved fødslen har sagt og gjort. Måske handler din fødselsfortælling om støtte – og hjælpende hænder og ord som gjorde, at du fandt kraften i dig selv. Eller måske handler den om hjælpere der ikke rigtigt var der for dig, om beslutninger du ikke forstod, om sårende ord eller tillidssvigt. Læs her om den gode fødsel.

den gode fødsel1For nogle år siden blev der lavet et antropologisk forskningsprojekt om hvad en god fødsel er.
Resultatet af undersøgelsen blev, at følelsen af at have haft en god fødsel, nøje hænger sammen med opfattelsen af at være blevet set, hørt og respekteret! At en god fødsel ikke nødvendigvis er en let fødsel og at kvinder derfor kan opfatte selv en svær og kompliceret fødsel som god og berigende – såfremt de har følt sig anerkendt i forløbet! Omvendt kan forløb der udefra set er helt ukomplicerede, føles traumatiske hvis grundfølelsen under fødslen har været afmagt, negligering af ønsker og følelsen af fortabthed.

Familiepsykologerne taler om graviditet, fødsel og det at blive forældre, som en krise. Kriser er vi vant til at betragte som noget ubehageligt men her skal det ses som et potentiale til vækst. En livssituation hvor vi bevæger os fra én tilstand og vokser bestyrkede ind i en anden.
Og det kan være svært hvis man har en ubearbejdet, traumatisk fødselsoplevelse bag sig!

Mit næste blogindlæg handler derfor om en privat praksis i Århus, der  hjælper kvinder til at bearbejde tidligere negative fødselsoplevelser. Gennem terapeutiske konsultationsforløb får kvinderne redskaber til, både at kunne bruge deres oplevelser som en konstruktiv ressource i næste fødsel – og til at bringe ro og klarhed over de fødselstanker, der uvilkårligt sætter sig i krop og sind – og bliver en del af kvindelivet.
Fint tiltag synes jeg – så læs med i næste uge.

Og nyd så lige billedet her af lille Olga der kigger så skælmsk på os. Billedet har jeg lånt af Olgas bedstemor Grethe, der fortæller at Olga i mellemtiden er blevet 1 år og netop er startet i vuggestue. “Hun er så klar til vuggestueudfordringen” skriver Grethe ” efter et år hjemme hos mor og far, overøst med kærlighed, tager hun alle i vuggestuen med storm og kys”. Dejligt… det lyder bestemt til, at Olga har fået grundlagt en god, basal tillid til verden. Tak for lån af  det skønne billede  🙂olga1

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply