Hjemmefødsel, Jordemoderi

Fødselsberetning – sådan oplevede Sonja sin hjemmefødsel

Inden temaet om hjemmefødsler rundes af imorgen, får du her Sonjas fine oplevelse. Sonja fødte sit første barn hjemme sammen med jordemoderen Jette – og beskriver så levende, hvor vigtigt det har været for parret at kende jordemoderen – og at have deltaget i fødselsforberedelse Læs  beretningen – og nyd billedet af den lille nyfødte Aura, der putter i dynen med kinden på sin mors bryst… 

Min fantastiske fødsel!

sonjas datter

Det er sådan jeg husker det og det er sådan jeg oplevede det!

Jeg trådte ind i Hjemmefødselsordningen ca. halvvejs i min graviditet. Holbæk Sygehus snakkede så varmt om det og min mand og jeg besluttede os for at invitere en jordemoder for at høre om mulighederne. Alle ens tvivl, usikkerhed omkring det blev italesat og vi kiggede hinanden i øjnene og sagde- denne oplevelse vil vi gøre til vores egen og endnu mere speciel på vores præmisser.
Jeg gik straks i gang med at forberede mig, mentalt, fysisk og praktisk da der er visse ting som man selv skal sørge for når det foregår hjemme. Jeg nød hver en forberedelse, vi mødte vores jordemødre over flere omgange, fik hørt hjertelyd og talt om forventninger og også hvis det ikke gik som forventet.

Jeg var så afklaret på et tidligt stadie at jeg bare kunne læne mig tilbage og nyde resten af min graviditet. På en måde blev min angst omkring det hele transformeret til en følelse af at jeg kunne godt, min krop kunne godt og jeg endda kunne få det lige som jeg ville have det, uden medicin m.m. Det var også et vigtigt aspekt i det- jeg vidste hvad alle stoffer gjorde, skabte ubalance i kroppen og modarbejdede alt det naturlige. Her skal det siges at jeg bestemt ikke er modstander af det og gudskelov for vores sundhedsvæsen som kan træde til hvis nødvendigt, men for mig betød det bare så meget at jeg selv tog ansvar, læste grundigt om alt og fik sat ord på følelser og forestillinger omkring det og selv kunne gøre en masse for at få en god og vellykket fødsel.
Jeg skabte en tryghedsboble og en tillid sammen med mine jordemødre, og det at de kendte mig og mit temperament, gjorde at jeg glædede mig til fødslen, smerten og alt det der hører til.
Min mand og jeg gik til fødselsforberedelse hos Tryg Fødsel og fik rigtig gode værktøjer med, øvelser, og det at vi gjorde det hele sammen bragte os tættere på hinanden og man må sige at det var et samarbejde uden lige på selve dagen. Min mand elskede det ansvar at han rent faktisk kunne give massage, at han kunne fylde karret med vand, sørge for drikkelse osv. og være som en del af teamet sammen med jordemoderen.
Jeg var så heldig at jeg ikke mærkede den første fase og da jeg om morgenen den 6/9 ringede til min jordemoder Jette så kunne hun i telefonen høre at der alligevel ikke var så langt mellem veerne så min mand gik i gang med at fylde karret og jeg kunne koncentrere mig om vejrtrækningen og være i mit hjem med gardiner trukket for.

Det var en dejlig sensommer dag men jeg ville have mørke “min egen hule” at være i. Jeg havde faktisk ringe veer og var også ret træt, min pige var ikke kommet langt nok ned i forhold til de cm jeg var udvidet så på den måde var det en hård fødsel. Hun lå også skævt og kom med armen ud, så jeg bristede. Det havde ingen forudset. Men roen vi fik efter fødslen imens vi ventede på en Falck bil, for jeg skulle tjekkes på sygehuset, det var det smukkeste. Døren blev lukket til soveværelset og vi kunne nyde vores lille blå smølf mens navlestrengen pulserede færdigt og jeg kunne amme osv. I mens ryddede jordemoderen op.

Min mand fik lov til at klippe navlestrengen over og så kunne vi blive overført til Sygehuset. Det viste sig at jeg havde en bristning af 3. grad. og vi overnattede på Holbæk sygehus.
Vi fik en hård start for sådan en bristning er alvorlig og jeg skulle være sengeliggende i 6 uger. Med jordemoderens hjælp og snak bagefter om fødselsforløbet kan jeg endnu mere se hvor vigtigt det er med tillid og tryghed for alle de følelser kunne blive taget i opløbet så det ikke udviklede sig til en efterfødselsreaktion og jeg kunne bruge min energi på vores lille datter. Jeg er endnu mere taknemmelig for at min jordemoder respekterede min krops eget tempo for havde vi været på et sygehus havde jeg nok fået både ve stimulerende drop og måske endda sugekop. Men jeg klarede det hele helt naturligt og Aura kom ud lige som hun skulle – jeg har set hele fødslen som et samarbejde mellem mig, vores datter og min mand og jeg kunne trygt gå under narkose velvidende at vi havde fået den tid vi skulle og at min mand kunne overtage med hud til hud kontakt. I øvrigt blev der taget fantastiske billeder undervejs som jeg tror de færreste får taget og jeg kigger på dem ofte og tænker at jeg er ret sej, at min datter er sej og at jeg ville gøre det hele en gang til. Jeg skal helt sikker føde hjemme næste gang også.

Sonja Malev, 28 år, førstegangsfødende.

Sonja nævner, at hun og hendes mand har fulgt fødselsforberedelse ved Tryg Fødsel. Vil du vide mere om Tryg Fødsel – så tryk på linket lige her.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply