Jordemoderi

Fødsel uden smerte – og smertefri fødsel

I et antikvariat i Odense fandt jeg for nogle år siden en gammel bog med den forlokkende titel ’Fødsel uden smerte’. Bogen er skrevet i 1965 af en fransk læge Pierre Vellay og bygger på både russisk og fransk fødselsforskning fra midt i forrige århundrede. Haps! – ned fra hylden med den bog, 35 kr. på disken og hjem og læse.

De næste timer tilbragte jeg med, at læse om vejrtrækning, betingede reflekser, ligevægt i nervesystemet og fødslen som en sejr for kvinden – og samtidig nærstudere bogens billeder af kvinder, der smilende bragte deres børn til verden.

fødsel uden smerte

fødsel uden smerte

For mit eget vedkommende smilede jeg først, da jeg havde født – indtil da hulkede og skreg jeg vist temmeligt væmmeligt!

 

Så bogen – og billeder som dem du ser her, vakte klart min jordemoderinteresse. Er det virkelig muligt at indlære reflekser, der eliminerer fødselssmerte?

Det fik jeg svar på kort efter, da jeg stiftede bekendtskab med  ’Anja Bay Metoden’. Et undervisningskoncept, der med den nyeste viden om smerte, krop og sansestimulering fører den gamle franske metode i ‘fødsels-psyko-profylakse’ ind i det 21.århundrede. Nemt og tilgængeligt.

Syn for sagn
Nogen gange skal man dog have syn for sagn – og det fik jeg ved juletid for et par år siden.
Et ungt par melder deres ankomst på fødegangen. Parret har planlagt hjemmefødsel på Sjælland, men er på familiebesøg i det jyske, da veerne sætter ind. ’Tror du vi kan nå hjem’ spørger de – og indrømmet, at med den afslappede holdning kvinden som 1.gangsfødende lagde for dagen, tænkte jeg, at det ku’ de nok mere end mageligt. Det viser sig dog at livmodermunden er 7 cm. åben – barnet har helt klart besluttet sig for at blive vestjyde!
Inde på fødestuen giver kvinden mig et A4-ark med oplysning om, at hun har fulgt undervisning i ’Smertefri Fødsel’ samt en række punkter til hvordan jeg bedst kunne støtte hende. Et par gange må jeg bringe hende tilbage til den indøvede vejrtrækning – inden hun efter et par timer – roligt føder sit barn i fødekarret.

Nu gør en enkelt svale jo som bekendt ingen sommer – men da historien gentager sig med en andengangsfødende et par måneder efter – begynder jeg at blive overbevist. Siden har jeg mødt en del ‘smertefri’ par på fødegangen – og jo det er ganske givet muligt ved egen intensive indsats, at opøve teknikker der gør dig i stand til aktivt, at deltage i fødselsprocessen og undgå panikog derigennem opnå langt større kontrol af dine smerteimpulser. Men anstrengelse skal der stadig til!

smertefri fødsel

 

 

Vil du vide mere om Smertefri Fødsel  og Anja Bay metoden så tryk på linket lige her.

Previous Post Next Post

24 Comments

 • Reply Jeanette december 15, 2013 at 11:23 am

  Hej Helle,

  Jeg vil meget gerne vind bogen om Smertefri fødsel :0)

  Mange julehilsner,
  Jeanette

  • Reply Helle Broch Nielsen december 15, 2013 at 12:06 pm

   Hej Jeanette….super!Er du tilmeldt nyhedsbrevet? Jeg trækker lod blandt interesserede medlemmer i næste uge.
   Bedste hilsner Helle

 • Reply Michelle december 15, 2013 at 12:17 pm

  Hej Helle! Jeg vil også smadder gerne vinde bogen 🙂 Jeg har lige tilmeldt mig dit nyhedsbrev 🙂

  Mvh
  Michelle

 • Reply Pernille Brunbjerg (tidligere Pedersen) december 15, 2013 at 12:29 pm

  Hej Helle. Som jordemoder er man opvokset med at håndtere kvinders fødselssmerte, men jeg var som dig, også forundret første gang jeg fødte med en kvinde der brugte Anja Bays metoder. Jeg tror på at de virker – og desuden tror jeg på at forberedelse til fødslen, både mentalt men så sandelig også fysisk virker! Senest fødte jeg med en andengangsfødende, havde dog fået kejsersnit første gang uden at have været i fødsel, hun var derfor lænket til CTG-apparatet og blev ydermere sat i gang – ikke gode odds for at sådan en fødsel bliver en succeshistorie – Men ikke desto mindre fødte hun 7 timer efter at have fået taget vandet uden anden smertelindring end varmepuder og hendes mands guidning i at fastholde den gode vejrtrækning. Hvis jeg ikke var overbevist – så blev jeg det! Tak for en fantastisk blog, Helle! Du er en god jordemoder og kollega. Og nå ja, bogen ville da være fantastisk at have på hylden, hvis jeg en dag selv skulle blive med rogn..

  • Reply Helle Broch Nielsen december 15, 2013 at 1:14 pm

   Hej Pernille….skønt at høre fra dig og tak for dine kommentarer 🙂 Kh. Helle

 • Reply Kristine Holst Nymark december 15, 2013 at 8:15 pm

  Jeg tror virkeligt også på metoden og forsøgte faktisk at lære mig den selv inden min sidste fødsel, desværre uden held. Så denne gang bliver det med Anja som hjælp, så jeg vil super gerne vinde bogen 🙂 jeg har fluks tilmeldt mig dit nyhedsbrev!

 • Reply lise rask december 15, 2013 at 8:20 pm

  Er meget nysgerrig – håber det bliver mig ;o)

 • Reply Anja Breinhild december 16, 2013 at 8:23 am

  Kære Helle, jeg begynder på jordemoderstudiet til feb. 2014, derfor er jeg meget interesserede i alt hvad der pt. rør sig omkring fødselsforberedelse mm. ift. jordemoderfaget. Derfor deltog jeg for nylig i Anja Bays foredrag i Strandgade, sammen med ca. 70 andre:) Det var super inspirerende og jeg vil gerne anbefale hendes bog. Hvilken smertelindring den fødende har brug for er meget individuel, men en god forberedelse på hvad kroppen automatisk vil gør under fødslen er guld værd:) Kh. Anja(kommende jordemoderstuderende)

  • Reply Helle Broch Nielsen december 16, 2013 at 10:19 am

   Hej Anja….så er du osse på konkurrencelisten. Tak for din tilmelding – håber du får glæde af at følge bloggen og held og lykke med uddannelsen. Kh. Helle

 • Reply Maja Skov december 16, 2013 at 2:15 pm

  Hej Helle
  Så har jeg også tilmeldt mig nyhedsbrevet. Jeg trænede efter Anja Bay metoden til min seneste fødsel, som desværre endte i PKS pga. UK, men jeg håber jeg får lov at afprøve den, når vi engang skal have en 3’er, 🙂

 • Reply Lisbeth december 16, 2013 at 4:38 pm

  Super blog…
  Min interesse or fødsler er ikke så stor, men jeg er blevet meget nysgerrig. Jeg tilmelder mig konkurrencen. Kh Lisbeth

 • Reply Stine Thyssen december 16, 2013 at 5:45 pm

  Hej Helle
  Endnu et spændende indlæg på bloggen! Jeg har også Pierre Vellays udgave af “Smertefri fødsel”, men er meget interesseret i at få uddybet “Anja Bay-metoden”, så jeg har fluks tilmeldt mig dit nyhedsbrev 😉
  Kh. Stine

 • Reply Mette Byskov december 16, 2013 at 6:42 pm

  Hej Helle
  jeg er stadig vildt imponeret over din blog:-)
  Vil gerne være med i lodtrækningen.. Ps. Næste gang du har hjemmefødselstema vil jeg gerne have et par indlæg med.
  Knus Mette

  • Reply Helle Broch Nielsen december 16, 2013 at 11:26 pm

   Tak Mette 🙂 Du er med…..og ja det er da oplagt med et par hjemmefødselsberetninger fra dig 🙂

 • Reply Mette Saksø december 17, 2013 at 7:31 pm

  Kan man nå at være med? Min seneste fødsel har atter vakt min lyst til at blive obstetriker, og metoden er særdeles interessant. Som læge er det jo aldrig de gode fødselsfoløb, man involveres i…
  Er som mor også ret nysgerrig 🙂

  Mange julehilsner herfra og tak for en dejlig blog!

  • Reply Helle Broch Nielsen december 17, 2013 at 11:22 pm

   Tak for din fine kommentar Mette – du er med på listen. Jeg trækker lod torsdag.
   Kh. Helle

 • Reply Stinne januar 2, 2014 at 2:10 pm

  Hej Helle

  Jeg nåede jo desværre ikke at være med i konkurrencen, men jeg vil meget gerne følge din med på din side, for er førstegangs gravid og møder lidt modstand på vejen,så jeg vil elske kvalificeret info.
  Mvh Stinne

  • Reply Helle Broch Nielsen januar 2, 2014 at 4:08 pm

   Hej Stinne….tak for din kommentar. Du skal være så hjertelig velkommen på bloggen. Du kan tilmelde dig – så får du automatisk besked når der er nyt…og kan deltage i konkurrencerne. Hvis du har emner du særligt gerne vil vide noget om, så sig til. Kh. Helle

  Leave a Reply