Jordemoderi

De gamle jordemødres apotek

Langt tilbage i tiden var jordemoderiet ikke et afgrænset erhverv men blev varetaget af kvinder med særlig viden om urter, kost og helbredelse – og børnefødsler. Det første billede herunder forestiller en jordemoder der samler urter på heden. Skønt billede – men måske så jordemoderen nærmere  ud som på det næste billede, Van Goghs portræt The Midwife.

urter

Mange urter havde før i tiden deres faste plads i de gamle jordemødres apotek.
Planten Verbena officinalis, på dansk kaldet jernurt, indtog en vigtig plads i folkemedicinen og i særdeleshed i jordemodertasken. Jernurt blev nemlig brugt på samme måde som det syntetiske hormon syntocinon bliver brugt i dag fordi urten indeholder et stof der får livmoderen til at trække sig sammen så det forstærkede veerne. Efter fødslen blev jernurt brugt som blødningsstandsende middel og ammende kvinder fik jernurts-udtræk at drikke, for at stimulere nedløbsrefleksen og få mælken til at løbe til.

verbena officinalis 1

Jernurt kommer oprindeligt fra middelhavslandene og er sandsynligvis en af de mange planter der har bredt sig fra klosterhaver til naturen. Den betragtedes som en hellig plante der skulle velsignes inden brug – planten havde trods alt vokset ved foden af Jesu kors og standset blodet fra tornekronen, sagde man i klostrene.

Lægeærenpris er en smuk men undseelig lille lyseblå blomst. Den blev brugt mod menstruationsforstyrrelser og var kendt for at kunne hjælpe fertiliteten på vej. Et afkog af ærenpris mente man, kunne gøre tykke kvinder slanke og frugtbare ved at harmonisere cyklus, fremkalde ægløsning og stimulere kønsdriften.

ærenpris

Mælkebøtteblade brugte man som afkog der kunne indtages mod graviditetskvalme. Mælkebøtten virker også laktogent dvs. fremmer mælkeproduktionen. Og så er den stærkt vanddrivende og god mod ødemer – deraf det franske navn pis en lit  der hentyder til, at man kan komme til at tisse i sengen efter indtagelse af mælkebøtte.

Brændenælde var (og er) en rigtig graviditets – og kvindeurt. Brændenælde indeholder en lang række vitaminer og mineraler. Urten siges at styrke nyrerne og er op gennem tiden blevet brugt til forebyggelse af jernmangel hos gravide. Brændenælde styrker venerne og kunne derfor forebygge og bedre, hvis kvinden havde fået åreknuder eller hæmorider i forbindelse med graviditeten eller fødslen.

brændenælder

I visse urtebøger nævnes brændenælde osse som elskovsmiddel – især til kvinder.

Tørrede brombær blev brugt som datidens afføringsmiddel og er et temmelig effektivt middel mod forstoppelse.
tørrede brombær

Valnødder knust og rørt til pasta med honning kunne lægges på brystet hvis den ammende mor udviklede brystbetændelse. Og skulle hun ikke amme var der osse råd for det. Rosmarin og timian er krydderurter der ved indtagelse i større doser kan hæmme mælkeproduktionen. Børnedødeligheden var høj før i tiden og skulle en mor have stoppet sin mælkeproduktion bandt man brystet stramt op og gav hende afkog af rosmarin og timian at drikke.

timian og oregano

Det var også den urtekyndige kvinde, man tog turen hen til, hvis der var brug for urter til fosterfordrivelse – eller måske en elskovsdrik. Urter med formodet indvirkning på kærlighedslivet, er der mange af. Alle kulturer har haft deres foretrukne elskovsmidler, nogle har været giftige og gav hallucinationer men de fleste har været benyttet pga. evnen til at sætte gang i blodomløbet.

peberrod

I Norden har man foruden nogle af ovenstående urter brugt cikorie, peberrod, løvstikke, rosenrod, hvidløg, prikbladet perikum, rosenblade, valmuefrø og citronmelisse i elskovsmidler. Flere af disse urter øger udskillelsen af signalstoffet seretonin der kaldes naturens lykkepille og gør hjernen glad og kroppen afslappet.

De mere eksotiske krydderier som kanel, kryddernellike, chili, kardemomme og citrus har både evnen til at øge blodomløbet og  få hjernen til at udskille en kaskade af signalstoffer – herunder velværehormonet oxytocin, osse kaldet kærlighedshormonet  fordi det gør os afslappede og imødekommende over for andre 🙂

Hvis du har lyst så bag en Babylonsk Kærlighedskage med diverse varme krydderier – opskriften finder du her
Eller sæt et duftende krydderfad i stuen som her
Læs mere om serotonin her

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Hyldemors Have december 25, 2014 at 7:35 am

  Sikke en spændende indlæg og smukke billeder…. 🙂

  • Reply Helle Broch Nielsen december 29, 2014 at 2:53 pm

   Tusind tak for din kommentar.Det glæder og varmer 🙂 Godt nytår til dig. Kh. Helle

 • Reply Jesper Nicolaisen juli 4, 2018 at 11:52 pm

  Det var en meget spændende forklaring Helle!
  Jeg er selv blevet interesseret i naturmedicin efter at have læst og eksperimenteret med tryptofan (https://sove.nu/tryptofan-mod-soevnloeshed/). Jeg var slet ikke klar over at jordmødre havde den funktion i fortidens samfund og så tænker jeg vi har glemt meget af datidens viden og først nu genopdager den.
  kh
  Jesper

  • Reply Helle Broch Nielsen september 27, 2018 at 7:23 pm

   Hej Jesper
   Tusind tak for din kommentar – og undskyld jeg først reagerer nu… har vist for travlt ;-)) Spændende med tryptofan, det vil jeg læse! Og ja du har helt ret – meget nyttig viden går tabt med tiden … godt at nettet kan være med til at holde liv i noget af det 🙂
   Kh. Helle

  Leave a Reply