Opskrifter

Comfort food – om trøst og spisning, på den sunde måde

At trøste er positivt. At spise er mere neutralt med mindre altså, at der tilføjes værdiladede tillægsord som f.eks. at spise godt – eller at spise sundt.  Men selve sammenstillingen af ordene trøste og spise = trøstespise  –  uha, det  vækker medynkværdige billeder af forladte kvinder (altid kvinder!) med en stor spand is foran fjernsynet.

Men mad kan faktisk både styrke, trøste, dulme et opkørt nervesystem, vække gode minder – og gøre hjernen glad og klar – og  bidrage til du får det bedre, uden at ruinere din sundhed – jeg kalder det comfortfood…

Og det hindrer dig jo ikke i, at foretage dig andre trøstende ting end at spise – hoppe, danse, løbe, synge, kramme, råbe! Og så er det faktisk bevist, at man kan ”smile sig til at smile”. Træk mundvigene op til ørerne – og hjernen vil belønne dig med endorfiner, der giver et pust af overskud!

teff kage

Og hvis du stadig tør spise kanel efter debatten om indholdsstoffet cumarin –  så er duften af kanel – specielt i varmt bagværk – absolut en comfort sværvægter. Det er derfor ejendomsmægleren foreslår dig at bage kanelboller lige inden der er køber fremvisning. Kanel dufter hyggeligt og trygt…

Læste du indlægget om Teff mel? Ellers se det her . Min meget søde helsekost pusher tog udfordringen op og har nu teff i sortimentet. Du kan få det  her  – og derfor får du nu den lovede opskrift på mit peberkagebrød bagt med teffmel  og dadler.

Tro mig, det vil vække fantasien om rødkindede børn der kommer hjem fra kælketur i sneen til et lunt køkken – og en afslappet mor med nystrøget forklæde 😉

OPSKRIFT PÅ PEBERKAGEBRØD – med teff mel.

  • 150 g  mandler kværnet til groft mel
  • 100 økologisk Teff mel
  • 200 g udstenede bløde dadler
  • 100 g. store lyse jumbo rosiner
  • 3 æg
  • ½ tsk. lyserødt himalaysalt
  • ½  tsk. stødt kardemomme
  • ½ tsk. stødt nellike
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. kanel
  • ½ tsk. vaniljepulver!
  • et nip sort peber
  • 2 tsk. bagepulver
  • 90 g smør
  • 2 dl. chai te

Start med at lave en kop chai te af 1 tebrev og 2 dl. kogende vand
Smelt smørret i den varme te og lad det stå og køle lidt ned mens du forbereder resten af dejen
Bland de udstenede bløde dadler med teff mel, mandelmelet, krydderier, salt og bagepulver
Tilsæt jumborosiner – jow, det skal være de store gule!
Hæld smør- teen i – og bland godt
Rør æggene sammen og kom dem i
Bland og hæld i smørsmurt bageform
Bages ved 160 g. i ca. 45 min.

Spises lunt – og er sundt nok til at udgøre det for et mellemmåltid – eller morgenmad måske…

Previous Post Next Post

3 Comments

  • Reply Adventskransens betydning - Kost, kunst og kreativitet november 29, 2013 at 10:06 am

    […] Årets Adventskage Ønsker du flere adventstraditioner, så kan jeg varmt anbefale, den glutenfri Pebernøddekage, som smager af hygge, sundhed og kanel. Der er også en lille smileøvelse. Den virker straks Snup opskriften hos Jordemoderlounge.dk […]

  • Reply Mette Saksø december 5, 2013 at 2:17 pm

    Haha Helle – du kan noget med ord! Dette dejlige blogindlæg fik gang i min nedløbsrefleks! 🙂

    • Reply helle december 5, 2013 at 5:21 pm

      Hej Mette…tak fordi du tager dig tid til at kommentere – og så sådan en helt vidunderlig kommentar 🙂 Har du set at du nu kan tilmelde dig på bloggen – så du automatisk får besked der er nyt? Knus Helle

    Leave a Reply