Opskrifter

Barndommens rosenbrød

Her på det sidste er jeg gået totalt i barndom hvad kager angår.
Pludselig slog det mig, at jeg helt havde glemt, at der var noget der hed rosenbrød.
I min barndom har jeg boet henholdsvis i Århus og i Esbjerg – og her fandtes ikke rosenbrød.
Næh rosenbrød, det var noget der hørte sig til når vi besøgte min mormor i Søborg.

mormors have1

Jeg husker rosenbrødene som vildt lange og med et tykt lag rosenparfumeret glasur. De krummede så meget at vi skulle sidde ude i haven og spise dem. Men det var heller ingen straf, for erindret gennem barndommens formildende sind, var min mormors gamle have et paradis. Med højt græs, gamle æbletræer og tungt duftende roser både sommer og vinter  😉
I et af træerne hang en gammel frønnet gynge og bagerst i haven var der en lille hytte med halvdør,  bord og slagbænk, dukkestel og gamle potter og pander. Ren Astrid Lindgren.
Desværre var min mormor ikke en gennemgående person i min barndom for hun og min mor havde perioder hvor de fandt det bedst ikke at ses.

Nå men tilbage til rosenbrødene. Jeg har fundet en opskrift og eksperimenteret lidt med melsorter og smørindhold. Hvis du ikke ønsker rosenbrødene glutenfri – så er det bare at bruge 400 g. hvedemel istedet for de andre melerstatninger. Og indrømmet – det giver nok noget mere autentiske rosenbrød!
Glasuren er lavet af hjemmelavet rosenmelis, som du først lige får opskriften på.

Rosenmelis

rosensukker - jordemoderlounge

En lille håndfuld friske rosenblade fra en usprøjtet rose snittes i fine stykker og blandes med flormelis. Lad det stå et døgns tid så vandrer rosensmagen over i sukkeret. Næste dag plejer jeg at blende det – det støver helt vildt – og brede det ud til tørring. Skal rosensukkeret ikke bruges til glasur men som en parfumeret strøsukker bruger du almindeligt hvidt sukker – men fremgangsmåden er den samme.

Glutenfri rosenbrød

  • 250 g. glutenfri melblanding
  • 100 g.mandelmel
  • 50 g. fint kokosmel – altså ikke den man bruger til kokosmakroner –  men den helt fine melagtige
  • 1 dl. sukker
  • ½ tsk salt
  • 3 kardemommekapsler
  • 100 g. blødt smør
  • 25 g. gær
  • 2½ dl. sødmælk

Start med at åbne kardemommekapslerne og knus dem i en morter. Du kan også bare putte en tsk. stødt kardemomme i, i stedet.

Lun mælken og rør gæren ud heri. Bland melsorter, sukker, salt og kardemomme med smørret og hæld mælken over. Røres godt sammen  – dejen er lind og kan ikke æltes og rulles som en gærdej ellers skal – med mindre du bruger hvedemel – så skal den æltes.
Lad hæve ½ time.
Hæld dejen ud på bagepapir i bradepanden og fordel med dejskraber til det har en højde på 1-2 cm. Bruger du hvedemel skal dejen rulles ud – osse til 1-2 cm tykt lag.
Efterhæver  nu ca. ½ time igen og bages ved 160 g. i 2o-25 min. Der er forskel på ovne så kig til brødet undervejs.

Mens brødet endnu er lunt, dækkes det med rosenglasur som laves af 250 g. rosenmelis rørt op med 4 spsk. rosenvand. Rosenvand kan du købe ved tyrkiske grønthandlere, ved Matas, slæbe det med hjem fra Frankrig – eller lave det selv. Det gør du ved at findele 1 L. rosenblade i blenderen, overhælde med 2 L. kogende vand og lade trække natten over. Herefter sies bladene fra. Kan holde sig ca. 1 uge på køl.

rosenvand - jordemoderlounge

Rosenbrødene skæres ud i stykker med størrelse efter ønske og smager særdeles godt til the…

rosenbrød -jordemoderlounge

En anden barndomsnostalgi kageting er Arme Riddere.
Gad vide om det er fordi jeg lige har været i narkose, at al det der borte-for-længe-siden -halløjsa dukker op?

Nå men Arme Riddere var så til gengæld min farmors speciale og blev ofte serveret de lange sommeraftner i sommerhuset ’Solsiden’ på Fanø. Arme Riddere har altid for mig føltes som at få lov at spise alt det gode i midten af kanelsneglen og lade den kedelige dejkant ligge tilbage – for arme riddere er kanelsmovs til sidste bid.

armeriddere - jordemoderlounge

Arme Riddere
Du skal bruge daggammelt hvidt brød i skiver – beregn en skive pr. person. Jeg bruger glutenfrit brød.

Lad skiverne soake i sødmælk. Rør en kanelsukkerblanding i den styrke du bruger til din risengrød.
Vend de mælkevædede brødskiver i kanelsukkeret til de er helt dækket.
Steges i økologisk smør på panden  ved middel varme – sukker branker let, så vær over det.
Serveres skåret i trekanter til aftenskaffen.solsiden- jordemoderlounge

 

Previous Post Next Post

4 Comments

  • Reply Susy Grundahl september 9, 2014 at 8:47 am

    Tak for dejlig læsning og smukke billeder 🙂

    • Reply Helle Broch Nielsen september 9, 2014 at 2:24 pm

      Tak Susy….desværre har vi lige spist de sidste rosenbrød så ingen til på torsdag 😉 Glæder mig til snak 🙂

  • Reply Madame september 9, 2014 at 6:53 pm

    Jeg siger også tak for dejlig læsning og smukke billeder!

    • Reply Helle Broch Nielsen september 10, 2014 at 7:36 am

      Tusind tak Madame – hvor er det skønt du kommenterer 🙂 Må da lige ind på din blog og kigge…

    Leave a Reply