Jordemoderi

3 grunde til at tage huen af din baby

Så snart din baby er født, kommer hun op på din mave, bliver aftørret med en lun stofble – og så skynder vi os at give den lille en strikket hue på. I hvert fald hvis du føder på sygehuset.

Tanken bag, er at det nyfødte barns hår er vådt og der dermed vil ske et varmetab fra barnets isse med risiko for unødig afkøling. Sålænge håret er vådt kan der måske osse være en vis fornuft i det men skal sunde, raske babyer født til tiden, have hue på herefter?  Tjahh, det er der vist aldrig forsket nærmere i men her er i hvert fald 3 grunde til at tage huen af din baby.

Din krop holder babyen varm
Alt hvad din baby har brug for, for at holde varmen er hud-til-hud-kontakt med dig.  Dvs. at baby ligger kun iført ble mod dit nøgne bryst og med et svøb, tæppe eller dyne – alt efter rumtemperaturen – over jer begge. Fra naturens fantastiske hånd vil din krop producere netop den varme, der skal til for at holde din baby varm. Man har kunnet måle at temperaturen på forsiden af mors krop reguleres i takt med hvor varm baby er. Hvis barnet bliver for varmt sænkes din kropstemperatur og omvendt.
Det er så uendelig smart – og en del af naturens bestræbelse på at give vores afkom de bedste betingelser for at overleve… også længe før vi boede i opvarmede huse.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn sover uden hue indendøre
Når barnet sover i sin vugge skal det naturligvis være påklædt og have dyne på  – men hvad med den der hue? Nej hverken nyfødte eller større babyer behøver hue indendøre.
Sundhedstyrelsen anbefaler tværtimod, at barnet ikke lægges til at sove med hue på indendøre af fare for overophedning.

Duften fra din babys hår og hovedbund styrker tidlig tilknytning
Tilknytningen mellem mor og barn starter i graviditeten og styrkes efter barnet er født.
Når mor eller far har spædbarnet i favnen, udskilles kærlighedshormonet oxytocin, blandt andet udløst fordi forældrehjernen registrerer duftstoffer fra barnets hår og hovedbund. Vores urgamle hjerne benytter nemlig i høj grad duftmolekyler og hormonudskillelse til at knytte mennesker sammen. Duften af ens eget nyfødte barn er en duft der er ubeskrivelig – ganske enkelt fordi naturen har bestemt det sådan, for at få os til at tage os af vores hjælpeløse spædbørn. Duften fra babys hår og hud styrker forældres kærlighed, glæde og beskyttertrang.
Lige netop dette kan du læse om i bogen ’Afspænding, ro og berøring’ af Kerstin Moberg.

Så fremover vil jeg ikke længere være så emsig med at ’hatte’ de nyfødte,  såfremt barnet er født til tiden, er sundt og rask – og ligger hud til hud med mor eller far.

Kh. Helle

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Ditte Wiese juli 3, 2015 at 8:11 am

  Min første fik ikke hue på, på hospitalet (Hvidovre 2004) mens nr. to gjorde (2007). Men han skulle også lige pumpes op med c-pap.
  Men jeg har jo aldrig haft huer på dem hjemme indenfor, så det lyder jo lidt som at overgøre det.

  Hvor er det smart at morens kropstemperatur regulerer sig! Naturen er forunderlig.

  Og jeg tror på det der med at snuse til sine unger. Jeg gør det stadig. Jeg snuser dem i håret når jeg krammer dem, når jeg vækker dem og når jeg putter dem. Og de dufter himmelsk. Jeg kan stadig blive helt høj af at dufte til dem. Altså kemisk reaktion i hjernen, som når man er nyforelsket 🙂
  Det sjove er, at jeg faktisk tit har tænkt på, at jeg gør det. Og er kommet frem til, at jeg også kan lugte, når de ikke har det godt. Jeg ved altid når de går ned med sygdom, også inden faren kan mærke de har feber eller inden de overhovedet ser klatøjede ud.
  Det er jo ikke bevidst, men jeg tror hjernen netop opfanger alle små signalstoffer og omsætter dem til mere eller mindre bevidste tanker.

  Lige om lidt skal jeg hente min store unge fra børnefestival. Og jeg ved at det første jeg gør, er at kramme hende og snuse til hendes hår – og jeg ved at det dufter af varmt barn og solskin – og sikkert lidt af snavs 😀

  • Reply Helle Broch Nielsen juli 9, 2015 at 4:42 pm

   Hej Ditte – tusind tak for din superfine kommentar 🙂 Er helt sikker på du har ret i at mødre fra naturens hånd er udstyret med en skærpet lugtesans overfor afkommet så afvigelser i lugt kan bruges som pejlemærke for hvordan ens unger har det og så vi kan reagere på det. Det er som du selv siger forunderligt. Har iøvrigt engang læst om en mor der genkendte sin bortadopterede søn på duften selvom hun ikke havde set ham i mange år.
   Og Ditte, det er så skønt du læser med og gir’ dig tid til at kommentere 🙂
   Kh. Helle

 • Reply Ditte juli 9, 2015 at 8:36 pm

  Kæreste Helle.
  Jeg synes dine indlæg er så skønne. Ærlige og kærlige. Med stor viden og megen humor.
  Og selvom jeg jo ikke længere har praktisk brug for en jordemoder ( 😉 ) så er mit bånd til dit fag stærkt! Dine kolleger var der jo i det største der er sket i mit liv.
  Og så kan du noget med at gøre dine skriv relevante på tværs af sted i livet ♡ så takken går til dig!

  Jeg læste engang en undersøgelse om dufte af slægtninge vs fremmede. Og det sjove var, at i sammenhængen med erotiske relationer, så frastødes vi af slægtninge, hvis vores eneste måde at vælge på, er via duft! Smart!
  Man skal ikke underkende naturen 🙂

  Med stor kærlighed
  – Ditte

  • Reply Helle Broch Nielsen juli 10, 2015 at 7:34 am

   Søde Ditte – har været så ubeskeden at citere dig på min FB side. Håber det er iorden ? Tror jeg skal igang med at researche lidt på duftstoffer – det er da fantastisk spændende. Har du iøvrigt læst bogen ‘Parfumen’ ? En skønlitterær thriller om duftens magt – virkelig spændende og velskrevet og med masser af viden om hvordan duft udvindes 🙂

 • Reply Ditte juli 11, 2015 at 12:45 pm

  Citér løs – det er da en ære 🙂

  Ja det er et virkeligt spændende emne. Tror Videnskab.dk har flere artikler om emnet.
  Må læse bogen. Nu er min yngel jo så store at det er muligt at fordybe sig i bøger igen 😉

 • Leave a Reply